dissabte, 28 de juliol del 2007

Mortadelo.com


La web de la consultoria canària Capacitador.com s'ha aprimat en continguts. Avui ja no hi apareix a l'apartat "Quienes somos" el llistat de professionals vinculats a l'empresa, cosa lògica tenint en compte que entre ells hi ha Roberto Flórez García, l'exagent del Centro Nacional de Inteligencia (CNI) que va ser detingut dilluns i és acusat d'un delicte de traïdoria per haver venut informació sensible als serveis secrets russos.


Tot i això, el cercador Google guarda en memòria una còpia de la plana en la qual Flórez es presenta com a “Mediador, Experto en análisis y transformación de conflictos y políticas de seguridad pública”. Afegeix que des del 2005 és director del Centro de Tratamiento de Conflictos i membre de l'Association for Conflict Resolution (ACR). “Su experiencia profesional se orienta a ayudar a las personas, organizaciones y comunidades a prevenir los conflictos destructivos y a manejar, de forma creativa, pacífica, segura y satisfactoria, las disputas, problemas y diferencias que confrontan en su vida cotidiana”. Així mateix, aquest currículum, ara eliminat de la web, no amaga que Flórez va treballar d'agent secret: “Posee amplia experiencia en la gestión de situaciones de crisis. Durante más de 15 años trabajó en los servicios de información e inteligencia de España”.


Sergent de la Guàrdia Civil en excedència (algunes fonts el situen fa anys a les ordres del general Emilio Rodríguez Galindo en la lluita contra ETA), Flórez va abandonar el CNI el 2004 i poc després es va traslladar a Tenerife on va muntar la consultoria. Enrere deixava una llarga experiència en els serveis secrets espanyols, treballant tant a l'exterior, concretament a Perú, on va ser descobert l'any 2000 infiltrat en el partit de l'expresident Alejandro Toledo, com fent d'instructor a l'Escola del CNI i actuant com a agent a l'àrea de la Divisió de Contraintel·ligència.


Entre el desembre del 2001 i el febrer del 2004 hauria cobrat uns 200.000 dòlars (més de 145.000 euros) per convertir-se en el primer agent doble descobert a la història moderna de l'espionatge espanyol. D'acord amb les investigacions portades a terme, Roberto Flórez hauria filtrat als espies russos les identitats dels agents que en aquella època s'encarregaven de controlar les seves activitats a territori espanyol. Quan en el CNI van tenir indicis que els russos actuaven amb absoluta impunitat, va ser necessari canviar els membres destinats a aquelles funcions així com els seus mètodes de treball.


Segons Alberto Saiz, director del CNI, l'activitat de l'agent doble, malgrat haver causat danys interns, “no ha afectat en cap moment a la seguretat d'Espanya, ni tampoc a altres organitzacions com la Unió Europea o la OTAN”.


Per a tant, podem estar tranquils. Els dos principals secrets espanyols -la balança fiscal de les autonomies (allò que paguen i reben de l'Estat) i l'edat autèntica de Sara Montiel- no han arribat a mans de Putin. Mortadelo Flórez és, efectivament, tot un patriota que ajuda a prevenir conflictes.


Foto 1: Roberto Flórez, arribant als jutjats de Tenerife. / EFE


Foto 2: L'exespia impartint un curs a Tenerife. / EFE