dimarts, 24 de juliol del 2007

El Jueves "rectifica"

La revista satírica El Jueves - segrestada la setmana passada per ordre del jutge Juan del Olmo- ha tornat a activar la seva web i ha fet pública la portada del número que sortirà demà a la venda.

Tal i com vàrem informar dissabte en aquest blog, El Jueves ha optat per respondre amb ironia i fins i tot amb sorprenent elegància a la persecució judicial de l'anterior portada en la qual hi apareixien els prínceps d'Espanya practicant les seves arts amatòries. El nou dibuix va de floretes i abelles a l'estil de com s'explicava (i tal vegada encara s'explica) a la mainada allò que fan el papa i la mama a les fosques dins l'habitació.

Rectificamos: ¡Así se reproduce la familia real!”, deia una de les primeres proves de la portada mostrada per TV3 i també a Diari de l'Absurd. Finalment, però els responsables de la revista, tal vegada per no embolicar més la troca abans de la compareixença davant el jutge, han optat per substituir els titular per aquest altre:

¡Rectificamos! ¡Esta es la portada que queríamos publicar!

L'animaló i la flor tenen, això si, les cares de Felip i de Letizia amb la qual cosa no hi ha el mínim dubte del que s'està parlant.

A la portada segrestada, Felip comentava a Letizia la decisió del Govern del PSOE de concedir 2.500 euros per fill: “¿Te das cuenta? Si te quedas preñada...¡esto va a ser lo más parecido a trabajar que he hecho en mi vida!”.

A la del nou número, no hi ha conversa entre els dos personatges però algun entomòleg assessor del jutge podria examinar el dibuix i arribar a la conclusió que el príncep hi apareix fent d'abellot, les abelles mascle que en castellà es diuen zánganos, que tenen una sacrificada vida dins l'eixam, però que en el regne humà no compten precisament amb la bona consideració de tothom.

En tot cas, com que l'enrenou judicial va agafar als humoristes d'El Jueves amb el número d'aquesta setmana ja pràcticament enllestit, només han canviat la portada i s'han guardat pólvora per una edició especial sobre el segrest més inútil de la història que posaran a disposició dels lectors l'1 d'agost.


Mentrestant, el fiscal Miguel Ángel Carballo, que va ser qui va interposar la denúncia contra la revista per injúries a la Corona, no ha dubtat gens ni mica en anar-se'n de vacances i serà substituït per Enrique Molina durant l'interrogatori al qual seran sotmesos aquesta setmana els autors de la portada, el dibuixant Guillermo i el guionista Manel Fontdevila.

La maquinaria judicial segueix doncs el seu curs aplicant la llei que han aprovat els polítics i que no sempre es situa a l'alçada dels vertiginosos canvis de la societat. En aquest cas, s'ha volgut impedir una presumpta injuria, però l'efecte, gràcies a la reproducció de la portada per Internet i pels mitjans de comunicació convencionals, ha estat exactament el contrari. Com ha reconegut la vicepresidenta del govern espanyol, Maria Teresa Fernández de la Vega, el segrest de publicacions és una figura legal que ha quedat definitivament “ancorada en el passat”.