diumenge, 29 d’octubre del 2006

S'accepten apostes

Les apostes per internet, sobretot les de futbol, tenen des de fa temps una bona acollida per part de bon nombre d'aficionats que no dubten en jugar-se els quartos confiant amb la bona estrella del Barça o somniant, posem per cas, amb la derrota del Madrid. Aquests dies, però, com que l'ambient està marcat per les eleccions catalanes, algunes cases d'apostes online- com Iapuestas.com i Betfair han obert xiringitos dedicats a apostar sobre qui serà el guanyador dels comicis de Tots Sants.

A Betfair, per exemple, una empresa britànica que compte amb 70.000 clients actius i un milió de transaccions al dia, l'aposta a favor d'Artur Mas (veure la imatge) es paga en aquests moments a 1,8 lliures esterlines per lliura invertida, mentre que l'aposta per José Montilla arriba a 2,06 lliures, També hi ha qui, fent política ficció, s'arrisca apostant pels altres tres presidenciables: el triomf de Josep-Lluís Carod-Rovira es pagaria ,ara per ara, a 20 lliures per lliura apostada, el de Joan Saura a 38 lliures i el de Josep Piqué ni més ni menys que a 75 lliures.

És a dir que els apostadors coincideixen amb la majoria de les enquestes donant com a guanyadora l'opció de CiU, seguida del PSC, ERC, ICV-EUiA i PP.

Com que s'hi juguen diners, és de suposar que els clients de Betfair ho reflexionen molt més que quan un enquestador truca a casa. Tot i això també hi ha el factor distorsionant dels apostadors que trien l'opció més inversemblant per allò de guanyar-ho tot o res...

Les regles establertes per Betfair diuen que els apostadors han d'intentar encertar la següent pregunta:

Qui guanyarà les properes eleccions a la presidència de la Generalitat de Catalunya?"

El plantejament podria ser discutible perquè uns comicis com els de dimecres vinent no són com un partit de futbol que desprès dels 90 minuts hi ha un resultat sovint polèmic però definitiu. L'1 de novembre a la nit tots els presidenciables es declararan, a la seva manera, triomfadors. Un per haver guanyat en nombre d'escons, un altre -tal vegada- en nombre de vots, dos més perquè diran que tenen la clau de futures coalicions i el cinquè perquè, malgrat les difícils circumstàncies, haurà pogut salvar bous i esquelles.

No sé en quin moment quedarà tancat el joc, però l'autèntic guanyador serà qui sigui escollit president de la Generalitat per la cambra catalana, un detall tècnic, els dels pactes de govern, que està marcant tota la campanya i que desconec si l'han tingut en compte els responsables de Betfair. Tal vegada el fet d'embutxacar-se un tant per cent de comissió de cada aposta guanyadora ha estat un al·licient prou satisfactori per oblidar-se de les subtileses de la política catalana.

Imatge: Captura de pantalla de les apostes a Betfair la matinada d'avui diumenge.