dijous, 19 d’octubre del 2006

L'ós torrat de vodka i el rei

El diari rus Kommersant ha publicat una notícia que, en el cas de confirmar-se, posarà en una difícil situació al rei Joan Carles. Segons aquest rotatiu, les autoritats russes han obert una investigació per aclarir si el monarca espanyol va caçar l'agost passat a la regió de Vologda un ós domesticat i borratxo.

L'afer s'hauria produït coincidint amb una visita de Joan Carles al president Putin. D'acord amb la denuncia presentada pel subcap del departament de Protecció i Foment dels Recursos Naturals de Vologda, Serguéi Stárostin, els organitzadors de la jornada de caça van treure d'una granja un ós manyac anomenat Mitrofán, el van emborratxar amb una barreja de mel i vodka i el van alliberar totalment indefens perquè fos abatut d'un sol tret pel rei d'Espanya.

La Casa del Rei ha confirmat que Joan Carles va anar de visita privada a Rússia i va estar uns dies convidat a la residència privada de Putin al Mar Negre, però ha negat que matés un ós borratxo.

En tot cas, coneguda l'afició de Joan Carles per la cacera i després de l'episodi de l'any 2004 a Polònia on va matar un dels darrers exemplars de bisó europeu, algú hauria d'aconsellar-li que, sigui o no certa la notícia, abandoni les armes de foc i centri el seu oci exclusivament en la navegació a vela o en l'esquí.

Si no ho fa així, l'opinió pública podria començar a veure en el rei una reencarnació lúdica d'aquell Francisco Franco que, amb les seves jornades de pesca als rius gallecs i asturians, tenia fama de ser "el terror de los salmones”. Aquell general de qui la llegenda negre diu que a bord de l'Azor li enganxaven directament les tonyines a l'ham per aparèixer gloriós al NODO , aquell dictador que quan volia practicar la pesca fluvial, avisava uns dies abans perquè fos barrat l'accés dels pescadors al tram del riu escollit i els salmons l'esperessin feliços i confiats...

Sigui o no cert el surrealista episodi de l'ós torrat de vodka, algú li hauria de dir a Joan Carles que els temps han canviat.


Nota final per pensar-hi
: Curiosament el diari Kommersant va caure el setembre en mans del multimilionari rus Alisher Usmánov, un personatge molt ben relacionat amb el president Putin, de qui, com hem dit, hauria estat hoste el rei Joan Carles durant la polèmica cacera.