divendres, 17 de novembre del 2006

Ningú es vol electrocutar a les urnes

La millor formula que tenen els polítics per evitar mullar-se en un moment determinat i ajornar la resolució d'un problema és crear una comissió d'estudi. Si, a més, hi ha la possibilitat de fer-ho traslladant la qüestió cap a una entitat superior, més amplia i que ajudi a diluir les responsabilitats, serà oli en un llum.

Això és exactament el que van acordar ahir, a la cimera de Girona, els presidents José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac: demanar a la Comissió Europea que nomeni una autoritat tècnica perquè, abans de l'estiu del 2007, faci una proposta definitiva sobre el traçat de línia de molt alta tensió.

En aquest acord, el detall del calendari és més que important. És, per dir-ho clarament, la mare dels ous de tot plegat. L'any vinent, quan la primavera estigui a punt de canviar de nom i algú des de Brussel·les faci pública la proposta del polèmic traçat elèctric, França ja haurà celebrat les eleccions presidencials d'abril i tindrà, probablement, enllestides les legislatives de juny, mentre que en el nostre país s'hauran fet els comicis municipals de maig.

Cap polític amb capacitat de decisió sortirà electrocutat de les urnes i, com que d'aquest tema se'n ve parlant des del 1982, ja hi haurà temps, més endavant, per excitar el vesper d'una ciutadania dividida i sense la força del vot. Trobaran, ben segur, períodes políticament menys perillosos abans de les eleccions generals per treure a la llum – i mai millor dit- les contradiccions d'una societat de consum que vol viure i fer negocis amb el màxim de comoditats, però sense veure l'horitzó tacat per una línia elèctrica, per una central nuclear o fins i tot pels ecològics molins de vent.

Quan bufa la tramuntana, els polítics saben posar-se a recés i això és el que han fet Chirac i Zapatero, conservador i socialista, amics per sempre, en el marc incomparable del barri vell de Girona.


Foto: José Luis Rodríguez Zapatero i Jacques Chirac, ahir al matí, passant revista a una companyia d'honors a la plaça del Vi de Girona. Manel Lladó / El Punt