dissabte, 4 de novembre del 2006

Les papallones copuladores i el canvi climàtic

Si, ja ho sé, un blog no és un ascensor i per a tant no hi ha cap necessitat de parlar de tòpics com el temps. Deixeu-me, però, que per una vegada ho faci aprofitant que els polítics i molts comentaristes han quedat freds no tan sols pels resultats de les eleccions i l'alta abstenció sinó també per la baixada de les temperatures.

Enrera deixem una espècie de tardor estiu, amb la gent fent la castanyada a les platges i la natura reaccionant amb el calendari equivocat . El nesprer del meu pati -a la foto- ha florit i l'Alfons Dolsa, director del Museu de les Papallones de Catalunya m'explica que a la zona de Sort, on hi ha aquest museu, han aparegut flors típiques de primavera i fins i tot s'han pogut veure volant papallones que haurien d'estar hivernant. Segons Dolsa, durant la setmana passada aquests lepidòpters han viscut enganyats per les altes temperatures: estaven convençuts que ja havia passat l'hivern i per a tant, feien el que el que tenen gravat a la memòria genètica: aparellar-se i copular.

Dijous a RAC1, l'economista Xavier Sala i Martín tornava a insistir sobre les seves tesis contraries al protocol de Kioto, les mateixes de l'administració Bush, i posava com a exemple per ridiculitzar les teories de l'escalfament global l'episodi protagonitzat pels científics Mann, Bradley i Hughes. Aquests investigadors van assegurar que la dècada dels 90 va ser la més càlida de la història de la humanitat, però, segons sembla, aquesta conclusió és falsa degut a un error comès per una secretària al transcriure les dades que serien utilitzades pel grup de científics especialitzats en el canvi climàtic.

Sigui com sigui, sobre aquesta matèria hi ha tota mena de teories. L'any passat, per exemple, un equip d'investigadors de la Universitat Mainz van presentar un estudi segons el qual les restes de material cel·lular com la caspa humana poden influir en el canvi climàtic.

En tot cas, tornant a les papallones copuladores de Sort ( que a hores d'ara, amb la fred, deuen estar ben destrempades), reconec que el tema m'ha deixat amb un punt de preocupació. Fa uns dies, la premsa de Corea del Sud informava que la prova nuclear efectuada pels veïns de Corea del Nord havia fet disparar un 28 per cent la venta de condons. És a dir, que els sudcoreans van aplicar aquell consell clàssic que es podia veure escrit a les parets durant la guerra freda: "Folleu, folleu que el món s'acaba!"

Espero que les papallones de l'Alfons Dolsa no hagin tingut cap mal pressentiment.

1 comentari:

Guillem Carbonell ha dit...

Per sort ara el temps ja és de Tardor i les papellones tornaran a hivernar ... esperem que quan despertin puguin dir que el nou tripartit, conscient de les pífies dels darrers 3 anys, ha trobat una bona manera de governar eficientment i amb sentit comú ...