dimarts, 28 de novembre del 2006

Baveig blaugrana




L'afecció culé encara està bavejant amb la xilena de Ronaldinho que va afusellar la porteria del Vila-real, el gol número 51 en Lliga del brasiler de les botes d'or, i sembla ser que la direcció d'El Mundo Deportivo ja estudia la possibilitat de regalar als seus lectors un pitet commemoratiu d'aquesta memorable gesta.

La idea la va tenir Joan Maria Pou dissabte al vespre en el mateix moment en que cantava eufòric per RAC1 el quart gol del Barca:

Un pitet per cada barcelonista que hi ha al móóóón!, un pitet per cada culé que hi ha al planetaaaaa!. Per favor, que Mundo Deportivo regali un pitet!. Aquest futbolista és la hòstia amb patinet!

Portem dos dies sentint a parlar de xilenes, de tisores, de culleres, de barrets i fins i tot el tema ha passat del món de l'esport al de la lingüística divulgativa: ahir l'escriptor Ramon Solsona li va dedicar el seu espai “La paraula del dia” a El Món a RAC1.

Els estudiosos de l'univers del futbol atribueixen l'invent de la xilena a un jugador d'origen basc nacionalitzat a Xile: Ramón Unzaga Asla. Era l'any 1914 quan aquest jove futbolista bilbaí de l'Estrella del Mar de Talcahuano va deixar bocabadat al públic del seu estadi fent un gol amb un xut de tisora d'esquena a la porteria. Començava així la llegenda d'una maniobra arriscada que quan culmina en gol fa posar en peu a tots els afeccionats, siguin de l'equip que siguin. En aquest món globalitzat, una filigrana com l'executada per Ronaldinho dissabte és de les poques coses que a l'univers del futbol poden rebre una acollida transversal que deixa de banda la rivalitat dels colors. Qui més qui menys està d'acord en que la jugada mil vegades vista per televisió o per internet és una autèntica obra d'art. Només cal escoltar com es va narrar el gol per diverses televisions per entendre que estem davant un ohhhh global.

Els barcelonistes estan fent, com és natural, comparacions entre la xilena de Ronaldinho (vídeo superior) i altres meravelles similars, sobre tot el gol de Rivaldo al Valencia (vídeo de sota) que, en el darrer partit de la lliga 2000-2001 va permetre al Barça l'obtenció de la quarta i darrera plaça per disputar la Lliga de Campions. Ara mateix, alguns mitjans, com El Mundo Deportivo, estan aprofitant la seva presència a la xarxa per oferir als lectors la possibilitat de pronunciar-se sobre el gol que consideren millor (l'enquesta l'està guanyant Rivaldo).

En tot cas, abans que el barcelonisme torni entrar en les seves tradicionals curves anímiques descendents (fa ben poc es qüestionava Ronaldinho i ara és a dalt de l'altar), val la pena gaudir intensament de l'actual baveig. Amb pitet o sense, convé guardar la bava de satisfacció a l'interior de petites ampolletes de color blaugrana. Una la podem regalar, en un exercici de generositat, al veí, a l'amic o al saludat del Real Madrid i les altres les guardarem en el fons del congelador per utilitzar-les, com si fos quina San Clemente, quan tornem a tenir l'ànim per terra. Els culés som així.

1 comentari:

bacus ha dit...

si vestissin a un trapezista i a la dona barbuda amb la camiseta blaugrana tb bavejarien.

Hi ha coses (furgol i altres) que em fan veure que el nivell de lobotització de la societat cada dia és més gran, ara si són feliços endavant però redera hi ha un negoci bastant important.