dijous, 29 de març del 2007

Els homenets i les donetes dels semàfors

La lluita per la igualtat de sexes va arribar als semàfors alemanys el 2004 quan a Zwickau, una ciutat de l'est del país, van decidir substituir les tradicionals figuretes masculines per unes altres de femenines, ben mones elles amb faldilla, el cabell recollit en trenes i adoptant diferents postures segons el semàfor estigués en vermell o en verd.


Recentment, coincidint amb el Dia de la Dona, la ciutat de Lugo ha fet el mateix i ha col·locat en una cinquantena de semàfors la silueta femenina, també amb faldilles (com si elles no portessin mai pantalons) però sense caure en el tòpic de les cuetes (que tant d'èxit tenen, tot sigui dit, quan les actrius del porno es disfressen de col·legiales ingènues).

El disseny l'ha fet l'artista d'origen uruguaià Luz Darriba, que ja va agafar un cert renom l'any 2000 quan va cometre l'excentricitat d'envoltar la muralla romana de Lugo amb centenars de llibres i el 2005 quan va instal·lar milers de guants negres i blancs en una plaça de la ciutat i va canviar la denominació de 56 carrers del casc antic posant-los noms de dones oblidades per la història.

Em sembla raonable que expulsant els mascles de l'interior dels semàfors es vulgui denunciar l'"absència de representació femenina en els carrers" (tanques publicitàries al marge) i el predomini abusiu de la imatge masculina com a "símbol d'universalitat".

El que ja no tinc tant clar, sobretot després de veure el següent vídeo, és com reaccionaran davant la mesura feminista els homenets verds i vermells de Lugo després de perdre el seu lloc de treball que ha estat tants anys al servei dels vianants.

També estic intrigat en saber com hauran batejat les autoritats de Zwickau les figuretes semafòriques femenines. Si fins l'històric 2004, els homenets eren coneguts, com a la resta d'Alemanya, amb el nom d'"ampelmann" (home del semàfor), com es deuen dir ara les donetes?

Ampelfrau?

O si en lloc de dones fetes i formades, són senyoretes (recordem que porten cues), no s'haurien de dir "ampelfräulein"?

En fi. No cal donar-hi més voltes. Deixem-ho en mans dels savis de la llengua i que tot sigui per bé. Ah, i que els homenets verds i vermells de Lugo s'ho agafin amb calma perquè, ves per on, encara que a l'atur, podran lligar amb les noves ampelfräulein gallegues.


2 comentaris:

Anònim ha dit...

He afegit el teu bloc a Catablocs.net ( http://catablocs.net/about/ ). Si per qualsevol motiu no vols aparèixer al portal, fes-m'ho saber. Salutacions.

Toni Dalmau ha dit...

Gràcies Joan :-)