dimarts, 27 de març del 2007

Aznar i les negociacions

L'ambaixador dels Estats Units a Iraq, Zalmay Khalilzad ha confirmat que s'estan portant a terme negociacions amb grups insurgents sunnites, "no relacionats amb Al-Qaida", per intentar incorporar-los a un futur procés de reconciliació nacional. Segons Khalilzad, en aquestes converses hi participen, per un costat, el Govern iraquià i les forces nord-americanes i , per l'altre, els insurgents sunnites i representants d'aquesta creença minoritària.

Com que a l'infern d'Iraq, les diferencies metodològiques entre la insurrecció, la contrainsurrecció i el terrorisme són tirant a mínimes, seria interessant saber si José Maria Aznar és favorable a aquestes negociacions o si, més papista que Bush i que Blair, continua mantenint que ni aquí, ni allà, ni més enllà s'ha de negociar amb els terroristes, una convicció, d'altra banda, propera a la fe dels conversos tenint en compte que en èpoques passades el seu govern va compartir taula negociadora i algun que altre dinar de treball amb els dirigents etarres.

Com que fa pocs dies, coincidint amb el quart aniversari de la invasió d'Iraq, l'expresident encara insistia en justificar aquesta guerra com una part de la lluita global contra el terrorisme i subratllava que és impossible dialogar amb els terroristes, seria lògic pensar que amb en Bush negociant a Iraq i amb en Blair satisfet amb el diàleg i amb la pau a Irlanda del Nord, Aznar s'ha quedat definitivament sol en el marc incomparable de les Açores.

Una foto històrica, la dels guerrers esmolant les eines a l'arxipèlag portuguès, que, per cert, no li ha servit a Aznar per ser gaire conegut quan viatge a les antípodes. Al menys això és el que desprèn de l'anècdota que ha tingut lloc durant el recent gran premi d'Austràlia de Fórmula1. En aquest vídeo es pot veure com, en el paddock del circuït, el magnat de la Fórmula 1 , Bernie Ecclestone s'apropa a un periodista de la televisió britànica ITV i li indica que entrevisti al "primer ministre", referint-se a Aznar. El reporter, acompanyat del càmera, es dirigeix cap al grup i pregunta "amb qui he de parlar?". Després de la sorpresa inicial, Aznar se'l mira rient i assenyala cap a una altra persona, mentre que el periodista li diu a Ecclestone: “Bernie m'has portat a aquí i em deixes tirat. Amb qui estic parlant?”. El propietari del gran circ de les carreres li indica quin dels presents és “el primer ministre” i finalment el periodista li dona la ma a Aznar dient-li:

- Encantat de coneixe'l. Crec que ha estat una presentació molt poc formal.

Aznar li respon en anglès:

- Estic molt feliç de ser aquí i felicito a Bernnie Eclestone per l'organització que és fantàstica.

Sí, molt bona organització”, contesta el periodista girant cua ràpidament mentre maleeix en silenci els ossos d'Eclestone per haver-lo fet parlar amb un, per ell, encara perfecte desconegut.




Acudit: Eneko /20 Minutos