dimecres, 21 de març del 2007

El fittipaldi vol cobrar


Constantino García Suárez és un conductor asturià de 42 anys al qual li agrada fer milles a tota pastilla. La Guàrdia Civil el va enganxar el febrer del 2006 circulant, amb un Audi A8 que algú li havia deixat, a 260 per hora per l'autovia A-231 de León a Burgos i un jutjat d'afers penals d'aquesta darrera ciutat el va condemnar a sis mesos de presó i dos anys de retirada del carnet per conducció temerària.

L'advocat del conductor va presentar recurs i la setmana passada es va saber que l'Audiència de Burgos ha revocat la decisió del jutjat penal i ha absolt a Constantino García. La nova sentencia reconeix que conduir a 260 per hora, més del doble de la velocitat permesa en aquella autovia, redueix “notòriament” la capacitat de reacció i comporta “un evident perill per la circulació”. Tot i això afirma que no es pot considerar com un delicte de conducció temerària perquè com que aquell dia hi havia bona visibilitat i poc trànsit, “no es va produir cap circumstancia de perill concret, com podria ser obligar a altres conductors a fer maniobres evasives o que els agents de tràfic s'haguessin d'apartar per evitar ser atropellats”.

La sentencia apunta, això si, que malgrat haver quedat tancada la via penal, l'afer pot continuar per la via administrativa amb l'expedient sancionador de la Prefectura de Trànsit.

No cal dir que la decisió de l'Audiència de Burgos ha estat molt mal rebuda per les autoritats de trànsit en considerar que transmet una sensació d'impunitat als conductors temeraris. “A una velocitat de 260 quilòmetres per hora es necessiten tres camps de futbol per aturar el cotxe”, ha dit Pere Navarro, director general de Trànsit, subratllant que tot plegat demostra la necessitat de tirar endavant la prevista reforma del Codi Penal que convertirà en delicte circular a 100 per hora per vies urbanes i a 190 a autovies.

Mentrestant, el famós devora milles diu que se li va “escapar el peu com li hauria succeït a qualsevol persona conduint en una recta un cotxe potent i caríssim com l'Audi A8 i que hi ha menys risc circulant a tota pastilla amb un cotxe bo que amb un de dolent. Es mostra penedit però també dolgut per haver estat tractat “com si fos un criminal”. “Si no agrada la llei, que la canviïn”, diu Constantino Garcia. I com que assegura haver patit “problemes personals, familiars i de salut”, ja ha donat instruccions al seu advocat perquè reclami una indemnització al ministeri de Justícia per haver estat tretze mesos sense carnet, el mateix carnet, per cert, que no portava quan el va aturar la Guàrdia Civil.

Posats a demanar, el nostre personatge pot exigir al ministre Mariano Fernández Bermejo que li regali un Porche, un Ferrari o el McLaren de Fernando Alonso, que també és asturià i li agrada córrer tant com a ell. Amb la mala hòstia que diuen que gasta el nou responsable de Justícia, no m'estranyaria que passés directament la factura als jutges autors de la singular sentencia absolutòria... o a l'anterior ministre, el canari Juan Fernando López Aguilar, per no haver pitjat més l'accelerador en la reforma del Codi Penal.


Foto 1: Imatge obtinguda pel radar de la Guàrdia Civil del cotxe conduit per Mariano Fernández.

Foto 2: El conductor asturià protagonista d'aquest afer. / ABC