dissabte, 8 d’octubre del 2005

Els bisbes catalans i la COPE

Els bisbes catalans han anunciat que faran gestions davant els responsables de la COPE per “corregir” el to d’alguns programes radiofònics d’aquesta emissora de la Conferència Episcopal Espanyola.

Segons una nota difosa per la Conferència Episcopal Tarraconense, en la qual no es cita el nom de la COPE sinó que es fa referència a “una cadena de titularitat catòlica”, els bisbes consideren que aquests canvis són necessaris per “afavorir el clima mediàtic de convivència i de respecte mutu entre tots els espanyols”. També afirmen que han decidit actuar per “les moltes queixes rebudes” davant “els comentaris ofensius i desqualificadors d’alguns programes radiofònics”.

En el mateix comunicat, els prelats defensen la reforma de l’Estatut i demanen que es faci “sense esperit d'exclusió, responent a les necessitats reals de la societat i amb solidaritat i respecte mutu entre tots els espanyols”.

Què els ha passat als bisbes catalans per decidir-se finalment a criticar, amb prudència però de manera pública, a la COPE desprès d’anys i panys de silencis vergonyosos?

Hi ha tingut alguna cosa a veure Unió Democràtica i els canvis de darrera hora introduïts a l’Estatut sobre l’escola laica?

Hi juga algun paper la picabaralla entre el bisbat de Lleida i la diòcesi aragonesa de Barbastre-Monzón per les 113 obres d’art sacre que la Congregació de Bisbes de Roma ha ordenat que retornin a Aragó?

Hi ha influït el fet que en un termini de tres mesos el departament de Cultura de la Generalitat ha d’autoritzar o desestimar aquest trasllat?

Són preguntes que queden a l’aire mentre llegeixo en El Punt una carta d’un lector que té prou força neuronal per escoltar la COPE. (hi ha gent que assegura que ho fa per riure, com aquell que llegeix el TBO). En el seu escrit, el lector informa que en el programa dels matins de la COPE, el de Jiménez Losantos, s’hi anuncia el Barça, i que en el de la tarda ho fa la Generalitat amb una campanya sobre seguretat laboral.

Ara que tenim els bisbes catalans aparenment convençuts, resulta que a les institucions més nostrades no les ofèn el tuf d’aquesta emissora. D’acord que la Generalitat tal vegada ho ha de fer ( amb el nas tapat) per allò de mantenir l’equitat publicitària entre tots els mitjans, però i el Barça?

Un darrer detall. Ara resulta que la COPE censura als bisbes catalans. He buscat a la web de l’emissora catòlica la notícia sobre el comunicat de la Conferència Episcopal Tarraconense i només recull la part de la nota que parla de l’Estatut. Res de res sobre les gestions que pensen fer els prelats davant la direcció de l’emissora. Tal vegada els directius de la COPE estan convençuts que els bisbes catalans no hi tenen res a pelar...o potser els bisbes han destinat el tema de l’emissora al consum intern i només han enviat a Madrid una altra nota en la qual únicament es parla de l’Estatut.