divendres, 21 d’octubre del 2005

El pollastre d'en Siurana

Avui, el conseller d’Agricultura Antoni Siurana ha volgut rememorar Fraga i el seu famós bany a Palomares, anant a comprar un pollastre en una carnisseria de Mollerusa. “Estiguin tranquils i mengin pollastre, que a més de ser barat és molt bo”, ha dit Siurana intentant sortir al pas dels temors del sector avícola de que la psicosi per la grip aviària acabi convertint als consumidors en vegetarians.

El famós virus és va apropant com una onada maleïda i la darrera víctima ha estat un lloro procedent de Sud-america que estava en quarantena a Gran Bretanya. La seva mort controlada ha servit a les autoritats sanitàries britàniques per fardar una vegada més del sistema d’aïllament que apliquen a tots els animals que hom pretén entrar al país. Ja es sap que els anglesos tenen fe en les fronteres i una autoestima tan alta que quan el temporal impedeix als vaixell britànics sortir a navegar, són capaços de dir que el continent ha quedat aïllat.

Però la grip aviària, segons la OMS, no es podrà aïllar tan fàcilment i és probable que el lloro i 12 signes morts a Croàcia, siguin només els prolegomens de fets més luctuosos. I als riscs sanitaris s’hi afegeixen els econòmics. CCOO ja ha advertit que alguns escorxadors catalans estan reduint el sacrifici d’aus preveient una davallada en el consum. Al mateix temps, les farmàcies estan esgotant les vacunes contra la grip comuna.

Tot plegat indica que existeix una gran desinformació entre l’opinió pública. Els experts asseguren que aquest tractament no serveix per res davant la grip aviària, un virus que de moment no té vacuna. Així mateix indiquen que la malaltia només es transmet per via respiratòria, que pot afectar únicament a les persones que estan en contacte amb els pollastres malalts i que en el cas hipotètic que pogués afectar als humans per via digestiva, únicament ho faria si mengéssim l’au crua, ja que el virus queda destruït a una temperatura de cocció de 70 graus.

Com que dubto que al conseller Siurana li agradi menjar pollastre cru, estic convençut que com li va passar a Fraga, no perilla la seva salut física per haver entrat a la carnisseria de Mollerusa. Una altra cosa és la seva salut política com a conseller, però això ja depèn de com es desperti qualsevol dia d’aquest el president Maragall i dels seus estira i arronsa amb el tripartit.