dijous, 1 de maig del 2008

Els deportats del Montseny


Un nou pas endavant en la recuperació de la memòria històrica es va fer diumenge passat a Riells amb l'homenatge als nou deportats del Baix Montseny que van morir, junt amb uns 1.800 catalans més, als camps d'extermini nazis. Un monòlit de pedra negra situat a l'hort del rector recorda a partir d'ara a aquest deportats i també a mossèn Pere Ribot, que des del 1962, en ple franquisme, va acollir i donar suport a l'Amical de Mauthausen fins a la seva legalització l'any 1978.


Quaranta-sis anys després de la fundació clandestina de l'Amical i quan es compleixen trenta anys de la seva primera assemblea constituent, celebrada precisament a Riells, uns 150 socis de l'entitat presidida per la historiadora Rosa Toran van tornar al Montseny per assistir a l'homenatge, que va comptar també amb la presència del president del Parlament Ernest Benach, la directora general de la Memòria Democràtica, Maria Jesùs Bono, i diversos diputats i senadors.


Especialment emotiu va ser el concert “Músiques de l'Holocaust”, un espectacle del Brossa Quartet de Corda del qual ja us vaig parlar temps enrere en aquest mateix blog.


Un dels seus joves components em dona la bona noticia que a finals d'aquest o a principi de juny sortirà editat aquest magnific concert que, junt amb textos d'autors supervivents de l'Holocaust com Primo Levi i Jorge Semprún, recupera una selecció de peces populars hebrees, zíngares, sèrbies, russes, entre altres, que eren interpretades en els camps d'extermini per les orquestres de deportats.




Una partitura de patiment però també d'esperança que ens apropa al drama històric i personal lligat per sempre a noms com Auschwitz, Dachau, Treblinka, Flössenburg, Ravensbrück o Mauthausen. Un record, el dels camps de la mort, que cal preservar a la memòria col·lectiva perquè fets com aquells o com els que han succeït més tard, no es tornin a repetir.




Imatge: Un moment de la inauguració del monòlit dedicat als deportats i al capellà i poeta Pere Ribot. Foto: Parlament de Catalunya

Arxiu sonor: "Hinematov", melodia tradicional jueva interpretada pel Brossa Quartet de Corda a l'espectacle "Músiques de l'Holocaust".

Vídeo: Un fragment de l'actuació del BQC a Riells. / T.Dalmau