diumenge, 18 de maig del 2008

Hiperfotografia: la finestra indiscreta


Jean-Francois Rauzier és un fotògraf, pintor i escultor francès que s'ha especialitzat en el que ell anomena la hiperfotografia. Aquesta tècnica consisteix en fer, amb teleobjectiu, centenars de fotografies digitals d'un paisatge urbà o rural i manipular-les i muntar-les com si fos un trencaclosques amb un programa potent d'edició gràfica, aconseguint una imatge panoràmica gegant que pot arribar a tenir més de 40 GB. Una vegada penjada a a la xarxa, els internautes tenen l'opció de fer zoom descobrint infinitat de detalls ocults.


En aquesta fotografia d'un capvespre parisenc, per exemple, s'hi pot contemplar el que succeeix a l'interior dels habitatges com si es tractés de “La finestra indiscreta” en versió fotogràfica. Passejant el ratolí per dalt de tot d'un dels edificis de la part esquerra de la imatge i clicant dins d'uns dels requadres que es van obrint, hi podreu veure una noia nua que puja per una escala interior. I si controleu les finestres de l'hotel veí descobrireu el president Sarkozy en una pantalla de televisió, amb la qual cosa, posant-hi una mica d'humor, seria raonable preguntar-se si la dama en pilotes és o no la Carla Bruni...


Així mateix, investigant per altres indrets de la imatge panoràmica trobareu un curiós personatge amb abric i barret: és el propi artista que es col·loca dins les hiperfotos de la mateixa manera que ho feia Alfred Hitchcock a les seves pel·lícules.


Rauzier treballa amb mons reals però també aprofita les avantatges de la imatge digital per construir-ne d'imaginaris. De fet, ell mateix reconeix que amb el procés de manipulació portat a terme amb l'ordinador és situa més a prop de la pintura hiperrealista que del concepte clàssic d' instantània fotogràfica.



Imatge 1: Fragment de la hiperfotografia de París

Imatge 2: La noia despullada que es pot veure en una de les finestres.

Imatge 3: Jean-Francois Rauzier "amagat" entre els centenars de persones que apareixen a la hiperfotografia d'una platja.


  • La web del projecte Hyper-Photo amb la galeria d'imatges
Via: Llista Internauta