dimarts, 23 d’octubre del 2007

L'AVE de Bangkok

Quan Magdalena Álvarez va quedar atrapada, amb Zapatero, Montilla i altres autoritats a l'ascensor de La Vanguardia, la ministra va fer unes curioses declaracions dient que ella s'havia agafat l'incident amb sentit de l'humor i que els ciutadans haurien de fer el mateix amb els problemes provocats per les obres de l'AVE. Tres setmanes després, amb dues línies de Rodalies i una de Ferrocarrils de la Generalitat paralitzades, la vicepresidenta primera, María Teresa Fernández de la Vega ha assegurat avui que el Govern central està estudiant l'execució de les obres per si s'han de demanar responsabilitats a les empreses adjudicatàries. També ha dit que es dona màxima prioritat a la seguretat i que “no passa res” si el tren d'alta velocitat no arriba a Barcelona la data prevista del 21 de desembre.

De les paraules de Fernández de la Vega es pot deduir, doncs, que l'AVE arribarà més tard del que va prometre Zapatero, qui per cert compareixerà la setmana vinent en el Congrés dels Diputats per explicar la magnitud del desastre ferroviari que pateix Catalunya. Si es confirma el retard, els catalans veurem com l'AVE arriba el desembre a Málaga i a Valladolid, mentre aquí encara s'estarà discutint sobre si el subsòl de l'àrea de Barcelona amaga o no més sorpreses en forma de traïdors esvorancs.

A les seves declaracions d'avui, la vicepresidenta primera ha subratllat que la ministra Álvarez està "treballant amb moltíssim rigor" i ha recordat que tant el traçat com el projecte van ser definits per l'anterior administració del PP. També ha dit que el Govern del PSOE “treballa per millorar la vida de la gent”, que els ciutadans són “molt comprensius”-els ha agraït la seva “paciència”- i ha confiat que la situació estarà “oblidada” dintre d'uns mesos.

Aquesta vegada, però, la poca memòria ciutadana (un factor aprofitat tradicionalment pels polítics) té un marge temporal curt per apropiar-se del cervell dels votants. Hi ha una cita electoral a la cantonada i Zapatero, com un personatge de Shakespeare, es tornarà a jugar el març vinent a Catalunya el ser o no ser. És lògic doncs que tant en el PSOE com en el PSC cada mala noticia provocada per les obres de l'AVE provoqui els mateixos efectes que un cop de puny al fetge.

Una legió de ciutadans emprenyats -molts d'ells votants socialistes- pateixen cada dia el desastre de Rodalies i hi ha el risc que acabin passant factura a ZP per la ineficiència del ministeri de Foment, on, per cert, la ineptitud no ha fet caure encara ni un sol cap.

Un dia d'aquests, esgotats pels retards i les cues, un grup de víctimes del transport públic es plantarà al mig de l'estació de Sants i iniciarà una col·lecta per pagar un viatge a la ministra Magdalena Álvarez, al secretari d'Estat d'Infraestructures, Víctor Morlán, als responsables de Renfe i d'Adif i als executius i enginyers de les empreses adjudicatàries de les obres de l'AVE.

El destí?. Un mercat de Bangkok on el tren, els venedors i els clients comparteixen el mateix espai amb absoluta normalitat. En aquest indret de la capital tailandesa que es pot veure al vídeo, la ministre Álvarez comprovarà -quan descobreixi que el bitllet només és d'anada- que els usuaris de Rodalies no han perdut, en absolut, el sentit de l'humor.

1 comentari:

joliu ha dit...

Una gran idea. I si no et sap greu n'hi posaria uns quants més,... també sense bitllet de tornada.