dilluns, 1 de setembre del 2008

Obama i el somni del canvi


Comento amb un col·lega de redacció que, aprofitant els meus hàbits d'au nocturna, vaig veure en directe per televisió, de quatre a cinc de la matinada, el discurs de Barack Obama a la convenció demòcrata de Denver i em diu que estic boig. Jo, en canvi, tinc la sensació d'haver viscut un moment que ja fa història.


Obama, el primer afroamericà que aconsegueix la nominació per a la presidència dels Estats Units, va resumir en 42 minuts el somni del canvi i ho va fer amb convicció i amb un domini escènic i capacitat comunicativa que ja voldrien la immensa majoria dels nostres polítics.


El candidat demòcrata assegura que els nordamericans són molt millors del que s'ha pogut veure els darrers vuit anys i segurament, vistos els pèssims resultats del mandat de Bush, té raó.


Promet donar un gran impuls a l'educació i a la sanitat, reduir impostos al 95 per cent de les famílies treballadores, penalitzar fiscalment les empreses que s'emportin llocs de treball a l'estranger, incrementar, encara que sigui tímidament, el control de les armes de foc, defensar els drets dels homosexuals, fer passos endavant a l'educació sexual i a la planificació familiar, reduir la dependència del petroli d'Orient Mitjà, posar fi d'una manera “responsable” a la guerra d'Iraq, apostar per la via diplomàtica com a camí per intentar resoldre els conflictes internacionals...


En resum, Obama vol plantar cara als poders fàctics i als falcons que han controlat el timó de l'Administració Bush i ho vol fer des d'una orientació clarament liberal, paraula que als Estats Units té una significació progressista mentre que a Espanya se l'han feta seva personatges com Jiménez Losantos. També vol impulsar una mena d'estat del benestar a l'europea, però no queda clar quines partides pensa retallar per obtenir els diners per pagar-ho...


Veurem si en els comicis de novembre els electors li donaran prou confiança per intentar-ho i si, una vegada a la Casa Blanca, sabrà transformar les belles paraules en accions, si l'establishment li deixarà construir aquesta Amèrica socialment més justa o si una bala perduda, d'aquelles que circulen lliurament gràcies a la segona esmena i al poder de l'Associació Nacional del Rifle, no estroncarà una vegada més el somni.


Foto: Un moment del discurs d'Obama davant els més de 80.000 assistents a la convenció demòcrata. / AP