divendres, 12 de setembre del 2008

El porc i el pintallavis en campanya

Les cròniques de la campanya electoral nord-americana parlen de pintallavis, de gossos i de porcs. Fa uns dies, a la seva ovacionada posta de llarg davant la Convenció Republicana, la candidata a la vicepresidència Sarah Palin es va autodefinir com un pit-bull amb llapis de llavis, una manera surrealista de presentar-se com una barreja de caràcter ferotge i de feminitat. En aquell discurs, Palin es va presentar com una “hockey mom” (una mare que porta els seus fills a jugar a hockey) i va afegir: “¿Sabeu quina és la diferència entre una hockey mom i un pit-bull? El pintallavis”.


Posteriorment i en diverses compareixences públiques, el demòcrata Barack Obama va dir que l'intent dels republicans d'aparèixer com l'opció de “canvi” després d'haver ocupat tots aquests anys la Casa Blanca és “com posar-li pintallavis a un porc: seguirà essent un porc”.


L'acudit d'Obama ha causat indignació en el Partit Republicà on algunes veus han exigit al presidenciable demòcrata que demani perdó a Sarah Palin per haver-la comparat amb un porc. Naturalment, el candidat s'ha negat a disculpar-se assegurant que el pintallavis del porc no té res a veure amb el que pugui utilitzar la governadora d'Alaska.


En tot cas i com que a qualsevol aspirant a la presidència dels Estats Units se li ha d'exigir que parli amb propietat, es de suposar que si Obama hagués volgut fer un símil amb Palin, el seu discurs hauria estat protagonitzat per una ufanosa truja i no pas a un porc o podia haver anat més enllà i, abandonant la dialèctica porcina, s'hauria centrat en els misteris i llegendes que envolten la tendència genètica d'algun exemplars de la raça pit-bull a entrar a les aigües turbulentes de la bogeria. Una malaltia mental que lligaria amb l'amenaça de Palin de declarar la guerra a Rússia si torna a envair Georgia.


Sigui com sigui, Obama, o els que li escriuen els seus discursos, no ha inventat res. Als periodistes ens agrada molt per capbussades a les hemeroteques i a les videoteques i alguns col·legues nord-americans ja han descobert l'origen del porc amb els morros pintats que, junt amb el pit-bull, protagonitza aquests dies de campanya: va ser vist l'any passat per New Hampshire quan el candidat presidencial republicà, John McCain va dir textualment que la reforma de l'assegurança de salut proposada per Hillary Clinton era com “posar-li una mica de pintallavis a un porc, però segueix essent un porc”.


No hi ha constància que el gremi de les assegurances sanitàries s'hagués queixat ni que Hillary canviés de marca de pintallavis.


  • Vídeo: Obama parlant del porc i del pintallavis: