dilluns, 15 de setembre del 2008

Centenari (remullat) de la Costa Brava


L'acte d'inauguració del centenari de la Costa Brava, celebrat divendres al vespre als Jardins de Cap Roig de Calella de Palafrugell, va ser passat per aigua. La meteorologia de setembre- cada vegada més capritxosa -va respectar el pròleg escènic i audiovisual i també els parlaments dels consellers Huguet i Tresserras i del president de la Diputació de Girona i del Patronat de Turisme, Enric Vilert, però un xàfec inoportú va aigualir el concert de l'Orquestra Simfònica del Vallès, obligant als 2.000 assistents -autoritats incloses- a protegir-se sota una mar blava de plàstics.


Divendres feia just un segle que amb un article publicat a La Veu de Catalunya, Ferran Agulló havia batejat la Costa Brava. Cent anys després, ha estat la pluja la que ha volgut batejar als que desitjaven celebrar l'efemèride d'aquell baptisme periodístic, fundacional i econòmic.


Dècades i més dècades venent sol i platja arreu del món i vet aquí que els núvols han entrat dins l'aparador commemoratiu d'una marca -la Costa Brava- que, amb encerts però també amb la sobrecàrrega de molts errors del passat, intenta reinventar-se a sí mateixa parlant de turisme cultural i sostenible i rememorant aquell utòpic maridatge del mar i la terra glosat per Agulló.


Tota una metàfora, l'aigua de divendres, del punt on s'ha arribat i dels reptes actuals i futurs en un mercat globalitzat on, per ser competitius en qualitat i oferta (inclosa la paisatgística), caldrà una bona pluja...però d'idees.





Foto 1: Un moment del concert amb el públic protegint-se de la pluja amb impermeables de plàstic de color blau cedits per l'organització. / Miquel Ruiz/ El Punt

Foto 2: Arcadi Calzada, expresident de la Diputació, exdiputat al Parlament i actual president de Caixa Girona, entitat propietària de Cap Roig, sota la pluja. / Miquel Ruiz / El Punt