dilluns, 21 de juliol del 2008

Peralada busca públic a Torroella


La crisi va començar per la totxana i s'ha anat estenent com una onada d'un mar embravit per tots els altres sectors econòmics. Una vegada reconeguda la malaltia innombrable, cap àrea sembla estar prou impermeabilitzada per salvar-se de la remullada i per a tant és més que previsible que moltes activitats lúdiques i culturals -entre elles els festivals de música- notin també, al llarg de l'estiu, la sotragada.


Sempre s'ha comentat que hi ha massa oferta de concerts concentrada en els mesos de juliol i d'agost i ara, quan la conjuntura econòmica no acompanya, serà el moment de comprovar si la tesi és certa i si el públic opta per retallar despeses musicals i deixar provisionalment aparcada a casa la melomania.


Segons la Guia de Festivals de Música d'Estiu 2008, editada pel departament de Turisme, entre juny i setembre hi ha un total de 39 festivals repartits arreu de Catalunya i només entre el Baix i l'Alt Empordà s'hi concentren quatre dels més grans (Castell de Peralada, Cap Roig, Torroella de Montgrí i el de la Porta Ferrada de Sant Feliu de Guíxols).


Caldrà esperar a final de temporada per saber de quina manera la crisi ha incidit en la presència de públic al concerts però, en tot cas, algun dels festivals més importants ja comença a endurir les seves campanyes promocionals intentant pescar a territori veí. A tall d'exemple, dissabte al vespre vàrem poder comprovar com una persona repartia publicitat del XXII Festival Castell de Peralada a pocs metres de l'església de Sant Genís de Torroella, on minuts després s'iniciava el concert de les germanes Katia & Marielle Labèque, un dels duos de piano de més renom internacional. L'església era plena (el Festival de Torroella, que enguany compleix 28 anys, compta amb un públic molt fidel) i tothom portava a la butxaca (amb una certa sensació d'infidelitat, tot sigui dit) la programació de Peralada, que, per cert, inclou també un altre duet de pianos (Víctor i Luis del Valle, 15 d'agost).


Només ens queda el dubte de saber si els assistents al concert de dissabte, el segon dels 21 programats, han conservat la publicitat de Peralada amb la intenció d'assistir a algun dels concerts o si els centenars de papers repartits a tocar un dels escenaris del Festival de Torroella han passat a millor vida pel camí del reciclatge. I és que en temps de crisi, la butxaca pot servir per guardar moltes més propostes i temptacions de les que la cartera – el nostre particular ministeri d'Economia- pot arribar a pagar.



Postdata: Una amiga em comenta que el Festival de Peralada també ha començat a repartir el seu programa a les portes del Festival de Sant Feliu ( anècdota recollida en El Punt)


Foto: Un moment del concert de Katia i Marielle Labèque. / Fidel Torrent / Festival de Torroella.