dimarts, 29 de juliol del 2008

El doble del "doctor" Karadzic


Viena. Maig de 2007. Uns policies inspeccionen l'apartament on resideix un curandero amb passaport croat. L'estranger passa una temporada a la capital austríaca atenen dones amb problemes de fertilitat i la visita dels agents relacionada amb un crim comès a Viena acaba en res.


21 de Juliol del 2008. Les autoritats sèrbies anuncien la detenció de l'exlíder serbo-bosnià Radovan Karadzic i fan públic que durant uns molts mesos ha viscut camuflat a Belgrad sota la personalitat inventada d'un metge naturista: el Dr. Dragan "David" Dabic. Les seves fotos donen la volta al món: grans olleres de pasta amb vidres gruixuts, cabells llargs i frondosa barba blanca, aspecte místic...


A Viena, mentrestant, els policies que el maig del 2007 van inspeccionar el pis del sanador es donen cops de cap a la paret perquè estan convençuts que van tenir a les seves mans, i el van deixar escapar, el criminal de guerra més buscat: Radovan Karadzic. Veient les fotos del Dr. Dabic, la certesa és tan absoluta que fins i tot el ministeri de l'Interior d'Àustria confirma oficialment que el carnisser de Sarajevo, disfressat de bon doctor, es va atrevir a viatjar i a exercir de curandero a Viena.


Ara però s'ha sabut que les coses no van anar d'aquesta manera. El Dr. Dragan / Karadzic no va estar a la capital austríaca sinó que el personatge que vivia en aquell apartament era un curandero anomenat Petar Glumac (foto superior), que als seus 78 anys té molta semblança amb l'alter ego de l'ex-líder serbo-bosnià (foto de la dreta).


Glumac, que disposa de passaport croat però resideix a la regió sèrbia de Voivodina, està convençut que qui va fabricar el personatge del Dr. Dabic li va robar la seva personalitat.


Tenim doncs en aquest moment, i com a mínim, tres falsedats al voltant del cas: l'aspecte físic i l'ofici del Dr. Dabic no eren originals sinó la còpia quasi calcada d'un altre individu; el carnet d'identitat que utilitzava (tant pel que fa al nom i cognom com al número) correspon al d'un paleta jubilat de la ciutat de Ruma, situada també a la regió sèrbia de Voivodina (fa uns dies s'havia dit que era una víctima mortal del setge de Sarajevo); i, finalment, com explicàvem divendres, el web “oficial” del Dr. Dabic és fals, ja que el seu domini va ser registrat l'endemà de la detenció de Karadzic i no hi ha constància que la plana existís abans.


Per cert, que el desconegut que controla aquest web ha aprofitat el cap de setmana per fer-hi alguns canvis. Ha desdoblat la plana en dues d'idèntic contingut (una escrita en serbi i l'altra en anglès), hi ha introduït anuncis de Google i hi ha afegit una foto que pretén ser la d'un jove Dragan Dabic (a la dreta). És a dir ha robat la imatge de ves a saber qui per “reconstruir” la joventut d'un personatge inventat. Surrealisme pur.