dimarts, 15 de juliol del 2008

Pep Guardiola, tot un caràcter

"Sé que només tinc 37 anys i poca experiència. Potser voldrien un entrenador més tou, però tenen mala sort perquè jo no sóc així i estic convençut que els faré treballar".

Amb aquesta carta de presentació, Pep Guardiola ha pres possessió del vestidor de Can Barça deixant clar a tots els jugadors que a partir d'ara hauran de suar la samarreta. No hi haurà excepcions ni privilegis. Tant en els entrenaments com en el partits s'hauran de deixar col·lectivament la pell en el camp. El grup estarà per damunt de les individualitats i no hi haurà estrelles solitàries. Si tot va bé, el firmament braugrana brillarà de manera col·lectiva. Hi haurà referents (Messi, Henry...), però tant l'atac com la defensa es farà amb mentalitat d'equip i amb esperit de sacrifici.


Els seus antics deixebles del Barça B saben que Guardiola és exigent, treballador i planificador. Ho vol tenir tot sota control i creu amb la disciplina que va conèixer i va patir de primera ma sota les ordres de Johan Cruyff i Louis van Gaal. En aquest sentit, res a veure amb la ma tova de Rijkaard. A l'anterior temporada, Guardiola va prohibir als jugadors l'ús de telèfons mòbils dins les instal·lacions esportives i en els desplaçaments. S'ha acabat baixar de l'autobús amb els auriculars posats i sense fer cas dels aficionats que porten hores esperant-los a la porta de l'hotel o a la de l'estadi.


Els jugadors del filial també van tastar el codi sancionador amb multes que en una primera indisciplina eren de 1.500 euros i en cas de repetir-se pujaven a 3.000 i podien acabar comportant la separació de l'equip.


Pel que fa als entrenaments, Guardiola es partidari de les sessions dobles diverses vegades a la setmana, combinant els aspectes físics amb els tàctics i les sessions teòriques en el vestidor amb molt de vídeo tant per estudiar al proper rival com per corregir errors.


Els jugadors que han estat sota les seves ordres asseguren que el nou entrenador del Barça marca molt de prop a tothom i fot unes esbroncades de maria santíssima.


Hi ha qui dubta si aquest caràcter fort mostrat davant els futbolistes joves del filial (que contrasta amb la seva imatge d'esportista lletraferit) el podrà exhibir Guardiola damunt un planter de jugadors de renom. Les urgències de l'equip, amb la prèvia de la Champions el mes vinent, i la possibilitat que l'Eto'o (amb tota la seva càrrega de conflictivitat) no abandoni el Barça, poden pesar negativament en aquesta nova manera de fer que l'entrenador vol aplicar en el club de la seva vida.


Us deixo a continuació un seguit d'imatges de la temporada passada en les quals Pep Guardiola fa exhibició pública del seu caràcter.