dimecres, 30 de juliol del 2008

Messi i un argentí que es diu Catalán



El jutge únic de la Comissió de l'Estatut del Jugador de la FIFA, el tunisià Slim Aloulou ha decidit que el davanter del Barça Leo Messi s'ha d'incorporar a la selecció argentina per disputar els Jocs de Pequín. D'acord amb el guió previst per la junta de Laporta, el club braugrana presentarà ara un recurs davant del Tribunal d'Arbitratge Esportiu (TAS), últim òrgan jurídic en aquesta matèria, però la decisió del TAS coneguda avui de declarar-se incompetent en el conflicte entre alguns clubs de futbol i les seleccions olímpiques fa pensar que pinten bastos per l'objectiu del Barça de poder retenir Messi de cara a l'eliminatòria prèvia de la Lliga de Campions que es disputa l'agost.


De moment, el futbolista argentí ja ha anunciat que no esperarà a la resolució del TAS i que, després de jugar aquesta nit a Florència l'amistós entre el F.C. Barcelona i la Fiorentina, viatjarà demà a Shanghai per incorporar-se a la selecció olímpica argentina. També ha dit que si el Tribunal d'Arbitratge Esportiu es pronuncia a favor del Barça, retornarà immediatament al seu equip.


Leo Messi porta dies situat entre dos focs i sort n'hi haurà que ell i el Barça no en surtin escaldats. L'argentí és un jugador clau a l'equip de Guardiola i no superar la prèvia de la Champions seria un autèntic malson que marcaria tota la temporada, un torpede a la línia de flotació del nou projecte esportiu, a la caixa del club i a la supervivència de Laporta. Per això, el Barça ha intentat retenir al davanter adduint -com també han fet amb els seus jugadors altres clubs europeus- que el calendari FIFA no preveu el torneig olímpic. Per la seva part, l'Associació de Futbol Argentí (AFA) ha exigit el compliment de la norma de la FIFA que, de cara als Jocs, obliga als clubs a cedir a les seleccions els jugadors menors de 23 anys.


Laporta va proposar un pacte al president del futbol argentí, Julio Grondona, segons el qual Messi hauria jugat el 12 d'agost amb el Barça el primer partit de la prèvia de la Champions i a continuació s'hauria incorporat a la selecció argentina per disputar la segona fase del torneig olímpic, però aquesta solució de consens ha estat refusada des de Buenos Aires i fins i tot el seleccionador ha amenaçat Messi en deixar-lo fora del torneig si no s'incorpora abans de divendres.


A l'Argentina, tot aquest assumpte s'ha convertit en una mena d'enrenou patriòtic que, si no es recondueix a temps, enverinarà encara més i dificultarà les relacions futures entre el Barça i l'AFA. I ja se sap per experiències passades que el F.C. Barcelona, com tots els altres grans clubs, necessiten tenir bones relacions amb les federacions estatals per negociar, en un moment determinat de la lliga, la cessió o no d'un jugador. Els clubs són els que paguen, però les normatives són les que són i ara per ara tendeixen a afavorir als interessos estatals, fent que el Barça, el Madrid i la resta de grans entitats siguin cornudes i paguin el beure.


En el cas Messi, les pressions a l'Argentina són fortíssimes i prou ha fet el davanter per aguantar fins ara el xàfec. Diumenge, a Buenos Aires, un centenar de seguidors de la selecció argentina van portar a terme una protesta davant l'ambaixada espanyola, penjant a prop de l'edifici una pancarta en la qual es podia llegir “Españoles mercenarios y peseteros. Liberen a Messi”. També van repartir un pamflet amb la següent exigència al club:


Que el Barcelona respete y acate la ley vigente de la FIFA, y que libere inmediatamente al jugador argentino Lionel Messi, quien permanece como rehén bajo la doctrina mercenaria, especulativa y pesetera de un club que, de manera mezquina, abusiva y altanera, somete y persuade con métodos espurios y segregacionistas a una persona que sueña representar a su país en un Juego Olímpico”.


Una carta amb idèntiques reclamacions va ser entregada a l'ambaixador Rafael Estrella perquè el fes arribar al club, una missió del tot insòlita en l'exercici de la diplomàcia.


Per la seva part, Olé, un dels principals diaris esportius argentins, va dedicar ahir la seva portada al tema amb un titular prou contundent - “Dejen ya de joder con Messi”- acompanyat de sis fotos, algunes d'elles sorprenents: Joan Laporta, Carles Puyol, Pep Guardiola, Joan Manuel Serrat, Arantxa Sánchez Vicario i Omar Catalán (un exjugador argentí del Racing Club de Avellaneda que va viure el seu moment de glòria el 18 de juny de 1988 al marcar un gol decisiu al Cruzeido brasiler a la primera edició de la Supercopa). Qui li havia de dir al pobre Omar que, després d'abandonar el món del futbol i convertir-se en taxista, acabaria triomfant a la portada d'Olé pel fet de dir-se Catalán!.


Posats a triar personatges, hi hem trobat a faltar a la “tapa de papel”, com diuen els col·legues argentins, il·lustres i famosos catalans com Ferran Adrià, Montserrat Caballé, Mossèn Cinto, el timbaler del Bruc, el caganer del pessebre i, naturalment, Sant Jordi matant el dragó.