divendres, 18 de juliol del 2008

Bevent de la boca de Franco


Avui, 18 de juliol, 72 anys després del cop d'estat contra la República, seria un bon moment per visitar Caldas de Reis, una població de 35.000 habitants de la província de Pontevedra on cada estiu es celebra Kaldarte, el festival d'art efímer amb més empenta de Galícia.


Allà, en una zona de vianants molt concorreguda que porta cap al parc del riu Umia, l'artista Fernando Sánchez Castillo (Madrid, 1970) ha instal·lat una estàtua-font amb el bust de Franco. Es tracta d'una proposta provocadora que lliga amb la concepció de l'art d'un creador que ja ha denunciat, altres vegades i a la seva manera, l'exercici del poder.


Segons la ideologia de cada ú, quan un espectador s'apropa al broll de liquid que surt de la boca de Franco pot sentir el fàstic de qui contempla un vòmit o veure simplement com raja l'aigua fresca d'una font.


En tot cas, la peça de Sánchez Castillo no deixa indiferent en una Galícia on 33 anys després de la mort del dictador encara hi ha molts carrers, places i edificis públics amb noms que recorden l'anterior règim. Mentre la Xunta i el Govern espanyol intenten anar canviant les coses -recentment va ser dinamitat el monòlit d'homenatge a Franco situat al Parque Nacional das Illas Atlánticas- molts ajuntaments en mans del PP es resisteixen a passar l'escombra per les restes del franquisme.


En aquest context s'ha d'entendre el caràcter provocador de la font efímera de Caldas de Reis. El BNG ha demanat la “retirada immediata” del bust de Franco perquè segons el seu portaveu local Xosé Manuel Abalo pot ferir la sensibilitat de molts habitants del municipi, mentre que l'alcalde, el socialista Juan Manuel Rey es nega a fer-ho fins a la data prevista de finals d'agost, quan acaba Kaldarte. “L'art és lliure i no es pot controlar en democràcia”, ha dit Rey tot afegint que no vol actuar de “comissari polític” i que està content amb l'enrenou provocat per la font perquè “ajuda a difondre el festival Kaldarte”.


Mentrestant i enmig de la polèmica, algun veí s'atreveix a beure de la boca del dictador. ¿Tindrà regust aquesta aigua al Valle de los Caídos?




Foto: Efe

1 comentari:

Jesús M. Tibau ha dit...

voleu dur que és potable, aquesta aigua?