diumenge, 3 de desembre del 2006

Poloni-210: matar mosques a canonades

El Tractat de l'Executor Perfecte, un manual que segurament algú ha escrit, ha de tenir gravades amb lletres d'or dues recomanacions essencials:

a) Que l'arma escollida sigui la justa i necessària per perpetrar correctament el crim. Dit d'altra manera: que no es mati mosques a canonades.

b) Que l'eina del botxí sigui discreta i que el seu ús no permeti posteriorment seguir el rastre de l'amo o client que ha encarregat l'operació.

Aquests dos criteris són habituals tant a la crònica negra com a les novel·les dels grans mestres del gènere com Raymond Chandler, Dashiell Hammett o Patricia Highsmith. Si a una víctima la pots escanyar, apunyalar, electrocutar, tirotejar o llançar-la amb una empenta sota el vagó del metro, no l'intentaràs pelar mai amb un míssil nuclear.

Economia de mitjans, efectivitat, discreció i cap a casa.

Totes aquestes normes que responen al sentit comú han estat trencades pels autors de l'assassinat a Londres d'Aleksandr Litvinenko. Per enverinar mortalment a aquest exespia rus que investigava la mort de la periodista Anna Politkóvskaia s'ha fet servir el ja famós poloni-210, un element radioactiu que per poder-lo produir cal comptar amb andròmines sofisticades com un reactor nuclear o un accelerador de partícules. No és, per entendre'ns, verí per matar rates que es troba a la botiga de sota a casa. És veritat que es pot comprar poloni per internet, però les microdosis a la venda són tan petites que per provocar danys caldria encarregar-ne 15.000 de cop sense aixecar sospites i fer una inversió d'un milió de dòlars. Segons el diari The Guardian, la quantitat de poloni-210 trobada en el cos de Litvinenko el podia haver matat cent vegades i hauria tingut un cost de 30 milions d'euros.

S'ha executat, doncs, una mosca amb un canó i, a més, s'ha deixat un rastre radioactiu per mitja capital britànica i a dalt dels avions amb els que, suposadament, es van traslladar el assassins portant la substància, misteri de misteris, sense cap mena de protecció efectiva!!

El vols “radioactius” de la British Airways sortien de Moscou i si es pogués seguir la pista tal vegada ens portarien fins el Kremlin. La manca de discreció dels implicats en l'afer és tan evident que, si no estiguessim parlant de Putin, semblaria que algú li vol carregar el mort amb tota la mala intenció del món.

Mentrestant, tots aquells passatgers que han utilitzat els avions contaminats (amb desplaçaments fins i tot a Barcelona) han passat llargues hores de preocupació fins que les autoritats sanitàries han assegurat que no hi ha cap risc per la seva salut. Més d'un dels viatgers afectats, que en aplicació de les normes de seguretat aèria no va poder pujar a l'avió ni una trista ampolla d'aigua, és deu estar preguntant una i altra vegada com és possible que els assassins hi embarquessin material radioactiu.

Definitivament, ni els viatges en avió ni la crònica negra són ja el que eren.


Més informació: Poloni 210, a 69 dòlars i per internet

Il·lustració: dibuix d'en JAP publicat avui en El Punt

2 comentaris:

Anònim ha dit...

podria ser que ho hagin fet expressament per avisar a altres "ex-espies" del que els hi espera si canten.

o com tu dius que siguin uns altres serveis secrets.

per altra banda els serveis-secrets potents com la CiA o el mossad... són experts en eliminar personatges perillosos per les seves "seguretatats nacionals"

Lo Vilot ha dit...

Justament penso en això ... que és massa clar i que porta a pensar que han estat un altres. Però compta, i si donem la volta a la truita?.

Si ves estat un assassinat discret, on els espies juguen a matar a James Bond i actuen sense deixar rastres i demés històries, tots (o casi) vessim pensat que era Putin. Però al ser tant escandalosament executat, això mateix el descartaria. Pensem, "no es tan ruc !!". Ja ho tenim.

Pos no, no és ruc, és maquiavèlic (al costat seu Bush és el protagonista de El Sopar del Idiotes) que precisament es això que m'ho fa pensar, que és massa clar. És ha dir, està tot tan preparat que fins hi tot tenen prevista la resposta. D'aquest Putin m'espero qualsevol cosa ... vol que pensem això, que no pot haver estat ell, impossible, massa clar ... pos no, tinc moltes sospites, tot i que només puc dir que és presumpte culpable.

De fet en la guerra de Txexenia ja ho ha fet mes d'un cop .... autovictimitzar-se per tenir l'excusa de masacrar-los. Això els darrers anys, en altres països propers i occidentals també ha passat, deu estar el algun manual.

També em te mosca, com dius, la quantitat que s'ha fet servir ... excessiu, innecessari ... el Plutoni 210 estava d'oferta? o com has dit, i també coincideixo, es un avis (també l’acusa, sinó....).

Si algú ho demostrés (que ha estat ell), quin seria el pas següent? .... qui te nassos de jutjar-lo? com no sigui per frau fiscal, com tots els dictadors i gansters. Sabeu com pot acabar això?, com sempre, amb un home (o dona) de palla a qui li carregaran el mort (mai millor dit). Lo altre seran sospites i així quedarà ... hi han masses interessos .. gas, petroli, etc ... lo de sempre.

P.D.: Dit tot això, reitero tot i que em puc fer pesat, els cossos de seguretat fallen més que una escopeta de fira ... que volen que anem amb pistoles pel carrer per que ells no ens saben defensar? ... coi, que per això estan, no? Tanta història de espionatge, contraespionatge, CIA, Mosad, MI-5 i AlQaeda per que es passegin i contaminin mig Europa ... indecent tot plegat.

Juer, sempre mirant al cantó equivocat ... o són guerxos, o son tontos, o ho fan expressament?.

Apostes obertes