dimecres, 27 de desembre del 2006

La hipocresia del Vaticà


L'Església Catòlica ha impedit que es fes un funeral religiós per l'ànima de Piergiorgio Welby, el malalt terminal de 61 anys que va morir la setmana passada després que el metge anestesista Mario Riicio complís la seva darrera voluntat de desconnectar el respirador artificial que el mantenia en vida. Welby, que patia des de feia 30 anys una distròfia muscular i que des del 1997 no es podia alçar del llit, havia demanat infructuosament tant al president de la República, Giorgio Napolitano com al Tribunal Civil de Roma que el deixessin morir en pau.


La família volia celebrar un funeral religiós, però el Vicariat de Roma ho ha denegat en considerar que es tracta d'un suïcidi. “El malalt havia expressat repetidament i en públic el desig d'acabar amb la seva vida, cosa que es contradiu amb la doctrina catòlica”, diu textualment un comunicat del Vaticà. Per la seva part, en el discurs setmanal a la Plaça de Sant Pere, el Papa ha insistit en subratllar la postura de l'Església contraria a l'eutanàsia:

El naixement de Crist ens ajuda a entendre quant valor té la vida humana, la vida de cada ésser humà, des del primer instant fins al seu ocàs natural”.


Sorprèn la ductilitat amb la que la jerarquia catòlica aplica la seva doctrina. Al general Franco el van passejar sota pal·li mentre signava penes de mort. A l'arribar l'hora final li van oferir unes grans exèquies religioses i les restes del dictador reposen a l'interior d'un temple construït amb l'esforç esclau de presoners polítics.


I no estem parlant d'actituds passades. Aquests darrers dies hem vist com l'Església Catòlica es prestava a rendir un comiat religiós al general Pinochet, compartint l'altar amb proclames favorables al cop d'estat que va costar tants morts.

En resum: a un malalt terminal, el Vaticà li nega el dret a decidir sobre la seva pròpia vida, mentre que no té cap inconvenient en acompanyar amb campanes i oracions a aquells que han posat fi, per motius polítics, a la vida dels altres.


L'exercici d'hipocresia és formidable.


Foto: Mina Welby junt al seu marit Piergiorgio en una imatge d'arxiu quant començava a patir la malaltia. / Associazione Luca Coscione-Reuters