dimecres, 22 d’octubre del 2008

Un cartell en braille tapat per un vidre


A uns 6 quilòmetres d'Avilés i a una vintena d'Oviedo hi ha Corvera d'Asturies, un municipi d'uns 16.000 habitants repartits entre set parròquies. En una d'elles, Cancienes, hi ha el nucli de Nubledo (Nubleo, en asturià), la vila que acull l'Ajuntament del concejo. Allà, a l'escala d'accés a la primera planta de l'edifici s'hi pot veure un plafó escrit en castellà i en braille, però algú, que evidentment desconeix aquest mètode d'escriptura i de lectura tàctil emprat pels cecs, ha decidit col·locar un vidre damunt el plafó, com si la combinació de punts en relleu fossin una obra d'art abstracte que necessita ser protegida de les ditades de la gent. D'aquesta manera tan absurda, com que el cartell informatiu ja no es pot tocar, ha deixat de tenir cap utilitat pels invidents.


La paradoxa de tot plegat és que el plafó, situat, a més, en un indret no accessible per les persones que van amb cadira de rodes, informa sobre la declaració de bones intencions aprovada el 1996 pel consistori comprometent-se a lluitar contra totes les formes d'exclusió social.


Aquest episodi surrealista m'ha fet pensar amb el “Sant Pol quina, hora és?”, ja sabeu, la popular i divertida història segons la qual fa molts anys algú va decidir tapar amb una visera el bonic rellotge de sol d'aquesta vila del Maresme perquè tant la pluja com la llum i l'escalfor de l'astre rei no el fessin malbé.


Una versió que fa gràcia però que, tot sigui dit, no es correspon amb la història oficial recollida al web de l'Ajuntament i que ens trasllada al 1714, quan les tropes de Felip V van saquejar Sant Pol i, com a càstig per la resistència dels seus habitants, van destruir les campanes que tocaven a sometent així com el rellotge públic. D'acord amb aquesta versió, quan els partidaris de l'absolutisme passaven pel poble, sempre feien, sorneguers i despectius, la mateixa pregunta:


Sant Pol, quina hora és?


L'hora de que Catalunya recobri els drets perduts”, s'explica que pensaven els santpolencs.


Foto: El plafó cobert amb un vidre a l'Ajuntament de Corvera. / Miki López / La Nueva España

1 comentari:

Anònim ha dit...

És com el rellotge de Sant Pol. Sant Pol, quina hora és?