divendres, 20 de juny del 2008

Doña Esperanza "diezma"


La sentència del jutjat penal número 6 de Madrid que condemna al locutor de la COPE Federico Jiménez Losantos a una multa de 36.000 per injúries a l'alcalde Alberto Ruiz-Gallardón consta de 34 de folis i, pels profans en la matèria, la seva lectura és tan farragosa com qualsevol altre document jurídic.


És de suposar que tractant-se d'un afer tan polítitzat i mediàtic, la magistrada Inmaculada Iglesias ho va mirar amb lupa a l'hora de redactar i signar la sentència però, tot i això, qui tingui ganes, temps i paciència per llegir-la de dalt a baix hi trobarà algunes errades si més no curioses.


Una d'elles apareix al foli 24 i fa referència al famosíssim exalcalde de Nova York Rudolph Giuliani, personatge que, per art de màgia, la sentència converteix en “Juliani” amb “J” de “jamón jabugo”. Una errada que ja ha estat aprofitada per Jiménez Losantos per carregar, a la seva columna d'El Mundo, contra la magistrada i també contra el periodista de La Vanguardia Enric Juliana, “el escriba de Godó” (Losantos dixit).


Dos folis abans, concretament en el 22, la presidenta de la Comunidad de Madrid Esperanza Aguirre Gil de Biedma, dels Gil de Biedma de tota la vida, Dama Comandant de l'Imperi Britànic per obra i gràcia d'Isabel II i mosca collonera que fa malviure a Rajoy, és transformada en “Esperanza Aguirre Gil de Diezma”, amb “D” de “desesperanza”, de “desespañolizar” o de “desfachatez”.

Com que la presidenta és de Madrid i no pas de Diezma, bonic poble de Granada, cal cercar alguna explicació en els llibres.



Segons el Diccionario de la Real Academia Española, “diezmo” o “diezma” és equivalent a “décimo” o “décima”, és a dir una de les deu part d'un tot. També pot ser la tercera persona del singular del present d'indicatiu del verb “Diezmar”, que d'acord amb els savis de l'Academia es pot aplicar, entre altres coses, a una malaltia, a una guerra, a la fam o a qualsevol altra calamitat que provoqui una gran mortaldat.


Unir l'esperança al desastre pot resultar estrany però segur que veient com està la sanitat o l'educació madrilenyes força ciutadans que no voten al PP no trobarien, ni molt menys, tant inapropiada l'errada de la magistrada.



Via: La Cebolla

5 comentaris:

Anònim ha dit...

HAHA! què bona!

per cert, volia llegir la columna del losantos per curiositat..però no em penso subscriure!!!, haha, suposo que ho estàs per allò de l'ofici¡¡

Anònim ha dit...

Hola, sóc una lectora anònima del teu blog i de l'Absurd Diari de fa anys, de fet des que estavem tots dos a la llista de l'Internauta xDDD El cas és que t'he nominat per rebre el premi "BRILLANTE WEBLOG 2008". Pots passar pel meu blog a recollir-lo i llegir-ne les bases.

Salutacions cordials :)

Toni Dalmau ha dit...

Moltes gràcies Aida! :-)

Toni Dalmau ha dit...

Hola Ulises!

L'ofici de periodista obliga a fer molts sacrificis però no pas a subscriure't a El Mundo ;-)

Salut!

Anònim ha dit...

Doncs jo m'he de subscriure per entrar a la web, com a mínim des del teu link em surt un login que diu:
Para acceder a este producto es necesario suscribirse.