diumenge, 23 de desembre del 2007

La sort i la balança fiscal


Diuen que la gent li girava l'esquena perquè és lleig i baixet (carn de Corporación Dermoestética, però què hi farem). El pobre comença per 0 i acaba amb 1 però ha fet mitjanament rics a aquells que posats a triar no pensen que la deessa Fortuna ha de ser necessàriament guapa. És el 06381, la Grossa d'aquest any, un dels premis més repartits de la història: 500 milions que com pluja menuda han regat de felicitat deu províncies de nou comunitats autònomes. Un polsim, 27 milions, a l'embruixat poble de Sort, a Vic i a l'aeroport del Prat. Aquest darrer destí ja dona joc: hi ha caigut la Grossa un any i cinc mesos després del caos provocat per la protesta dels treballadors de terra d'Iberia. Llàstima que els 3 milions repartits per l'administració de l'aeroport no hagin anat a parar a la butxaca dels turistes que aquell 28 de juliol del 2006 van veure arruïnades les seves vacances.


El segon premi -pel número 55469- s'ha venut íntegrament a Catalunya, encara que 30 dels 185 milions han viatjat cap a Motril i 10 cap a Armilla.


I en el Palau de la Generalitat també hi ha hagut sort, encara que menuda: alts càrrecs del govern i funcionaris -entre ells Josep Lluís Carod-Rovira- jugaven al número 2014, per allò del 300 aniversari del 1714 i de la hipotètica convocatòria d'un referèndum, i ara cobraran 5 per euros per euro invertit en una loteria que és Nacional a l'estil de tota la vida.


Vistos els resultats del sorteig i l'any negre viscut a Catalunya amb el tema de les infraestructures, algú ja ha començat a parlar del compliment,una vegada més, de la llegenda segons la qual la sort sempre cau en zona catastròfica. Però, mirat fredament, no és exactament així: els catalans hem invertit en el sorteig de la Grossa 475,6 milions i en recuperarem, sense comptar els premis menors, uns 260. O sigui que n'hem perdut 215,6. Un resultat negatiu que fa pensar més en el desequilibri de la balança fiscal entre Espanya i Catalunya que no pas en la visita de la deessa Fortuna. Fins i tot amb la sort, els catalans som solidaris.


Foto: Celebracions a l'administració número 97 de Barcelona on va caure el segon premi. / Oriol Duran / El Punt