dimecres, 22 de febrer del 2006

Chelsea i el rei la comèdia

El món culé anirà avui a dormir bavejant: Chelsea 1 – Barcelona 2. Gran triomf en el camp de patates d'en Mourinho i consagració europea i definitiva de Lionel Messi. Divuit anys d'or a les seves botes.

Amb l'autoestima força feta pols per les picabaralles de la política, Catalunya, o al menys bona part d'ella, torna a trempar gracies a un grup de milionaris virtuosos en això de fotre-li puntades de peu a la pilota. Catalunya és més que un club, però el Barça també.

Acabat el partit a Stamford Bridge, l'entrenador del Chelsea, l'inefable Mourinho s'ha queixat per l'expulsió de Del Horno després d'una entrada contra Messi més propia del rugby que del futbol. Segons Mourinho, el jugador del Barça s'ha deixat caure, ha fet “teatre”. “Catalunya – ha dit amb to irònic- és un país de cultura i saben perfectament el que és el teatre. El teatre de qualitat. Catalunya és un país amb una cultura fantàstica”.

El portuguès té raó. Catalunya és un país de teatre. Amb bons comediants i amb actors dramàtics. I també amb molts escenaris. Els que s'obren per iniciativa pròpia i els que s'inventen des de fora.

Mourinho oblida però, que el barri de Chelsea, on ell treballa com a assalariat de luxe, és una barreja entre l'establishment londinenc, la classe dirigent amb la megavisa or a la cartera, i la bohèmia formada per artistes de tots els rams. Aquí, a més de personatges com Francis Bacon o Margaret Thatcher, hi ha viscut gent com Jonathan Swift, Mary Ann Evans (coneguda el el món literari com George Eliot), Oscar Wilde, Elizabeth Hurley, Mick Jagger i els seus col·legues dels Rolling Stones, Freddie Mercury i Bob Marley, que va aprofitar la seva estada a Chelsea per compondre "I Shot The Sheriff". I parlant d'agents de la llei, el barri també ha estat la residència oficial i etèria d'un mite de la gran pantalla: el gran Bond, James Bond, amb llicència per matar.

A Catalunya sabem fer teatre però a Chelsea també. I ara Mourinho és, amb les seves provocacions, un gran actor d'aquesta escena mediàtica que s'ha convertit, en definitiva, el futbol.