dijous, 15 de desembre del 2005

L’estranya parella Aznar-Negroponte

Quan un cap de govern abandona el seu càrrec acostuma a matar el temps fent bolos caríssims arreu del món amb el catàleg de conferències a sota el braç o presidint fundacions més o menys ideològiques o benèfiques. L’ex-mandatari està posseït per la síndrome del viatger i, una vegada perduda la força dels vots, intenta treure el nas pels fòrums internacionals vanagloriant-se d’un prestigi que per ell mai té data de caducitat.

A José María Aznar l’hem detectat aquesta setmana per Miami, la terra de promissió dels cantants de balades i de les folklòriques hispàniques, els paradís dels telefilms de vici i dels anticastristes acèrrims.

Allà, Aznar s’ha fotografiat ni més ni menys que amb Nicholas Negroponte, fundador i director del Media Lab de l’ Institut Tecnològic de Massachusetts (MIT) i un dels principals gurús de l’era digital.

L’ex-president del govern espanyol ha assistit a una reunió del projecte “One laptop per Child” (Un ordinador portàtil per nen) la iniciativa internacional promoguda per Negroponte consistent en facilitar als infants de països pobres o en vies de desenvolupament un model d’ordinador que tindrà un cost de menys de cent dòlars. A la trobada s’ha anunciat que l’empresa de Taiwan Quanta serà l’encarregada de fabricar l’aparell i que els primers països en rebre’l seran, a finals del 2006, Xina, Índia, Brasil, Argentina, Egipte i Tailandia.

Aprofitant la trobada, Aznar ha fet públic el seu suport a la iniciativa i ha acceptat entrar a formar part del directori de la organització sense ànim de lucre que impulsa el projecte.

Està bé que el polític del PP faci bolos per l’estranger, però no deixa de ser curiós que ara pretengui ajudar a reduir la bretxa digital que pateix bona part del món, quan al llarg de vuit anys com a president del govern espanyol va ser incapaç de tirar endavant polítiques correctes per reduir la bretxa digital a l’estat espanyol. Tothom recorda el fracàs del pla “Internet para todos”, presentat el gener del 2001 pel propi Aznar com una de les iniciatives més ambicioses per impulsar la Societat de la Informació. A l’hora de la veritat tot va quedar en res i actualment l’índex mitjà de penetració d’Internet a les llars de l’estat espanyol és només del 32,6 per cent , quan en el conjunt de països europeus el 49,5 per cent d’habitatges tenen connexió a la xarxa.

Veurem si el “Plan Avanz@”, presentat recentment pel govern socialista dona millors resultats, però en tot cas, Aznar no té un currículum gaire lluït en aquesta matèria per anar-lo exhibint al costat de Nicholas Negroponte i altres patums del món digital.

O pot ser tot plegat és fruit d’un error i Aznar s’ha equivocat de Negroponte, reunint-se a Miami amb Nicholas quan en realitat volia trobar-se amb el seu germà John, el polèmic diplomàtic implicat a la guerra bruta contra Nicaragua i a l’operació Condor, i actualment director nacional d’Intel·ligència per designació de Bush , on hi ha arribat després d’ocupar el càrrec d’ambaixador a Iraq.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Com bé dius, el "contacte" deu ser el Negroponte obscur, el Negrocondor per entendre'ns.

Tampoc estic gaire convençut de que la solució siguin ordinadors per nens amb la panxa inflada per la fam, i ara que la recolça aquest tipus encara em fa més por.