diumenge, 11 de desembre del 2005

Ratzinger i el barret de tres pics

La imatge surrealista de la setmana l’ha protagonitzat el Papa Benet XVI posant-se, en plena plaça de Sant Pere, un tricorni de la Guàrdia Civil. L’episodi va succeir dimecres, després de l’audiència general, quan el Papa abandonava la plaça en cotxe. En aquell moment, s’hi va apropar Ignacio María Doñoro de los Rios, capellà de l’ Acadèmia d’Oficials de la Guàrdia Civil d’Aranjuez i li va fer entrega del tricorni. Benet XVI va agafar el barret, va somriure i se’l va posar durant uns instants damunt el solideu blanc, el temps suficient perquè els fotògrafs poguessin fer una foto que ha donat la volta al món. Prèviament, Benet XVI també s’havia posat un birret amb una gran ploma que li havien donat uns militars italians.

Es tracta d’uns gestos populars amb quals Ratzinger intenta modificar una mica la seva antiga i dura imatge de guardià de l’ortodòxia i apropar-se a la projecció pública que tenia Joan Pau II.

El sorprenent episodi ha agradat molt al ministre de Defensa, José Bono, que ha atribuït a Benet XVI “un impagable servei a la imatge de la Guàrdia Civil”, una valoració que no és compartida dins les casernes pels que reclamen una desmilitarització i modernització del cos. Només cal visitar el fòrum d’opinió de la web GuardiasCiviles.com per comprovar la divisió d’opinions que ha provocat entre els guàrdies veure el tricorni – el “triqui”- damunt la testa del bisbe de Roma i hereu de Sant Pere. Un d’ells es mostra així de contundent:

"Vergonzoso. Estupido. Absurdo. Patetico. Irreal. Esperpentico. Ridiculo... podria seguir buscando calificativos para una nueva cacicada de unos muy militares mandos que asi reafirman ante la opinion publica el puto estatus militar de la G.C.. ¿Por que los medios de comunicacion no dan tanto bombo a nuestras reivindicaciones para poder llevar una vida digna y si se la dan a este tipo de gilipoyeces?. Esto es España... pan y circo. Tenemos lo que nos merecemos. Por una G.C. civil. Por la desmilitarizacion".

Avui El País publica una entrevista al guàrdia civil Juan Ferreras, 17 anys de servei i membre de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils, que agrupa a una tercera part dels 72.000 agents del cos. Ferreras comença per dir que no pot reivindicar res perquè ho tenen prohibit i afegeix que només pot expressar “desitjos”, entre ells els d’assolir una mínima qualitat de vida i de deixar de ser militars. “Tenim el pitjor dels militars i els policies i cap de les avantatges. Si hi ha una millora pels funcionaris, no ho som, si és per els policies, no ho som, i si n’hi ha per l’Exèrcit, no se’ns té en compte”. Ferreras qualifica textualment com una “gilipollada” que el Papa es posés el tricorni, acusa a Bono de representar “el despotisme il·lustrat” omplint-se la boca amb la Guàrdia Civil però continuant prohibint els sindicats i pronostica la convocatòria d’una gran mobilització de protesta dels guàrdies civils arreu de l’Estat que deixarà petites les concentracions portades a terme aquest dimarts.

El llistat de greuges és llarg, des de l’existència de casernes inhabitables i convertides en guetos, fins a la manca de drets constitucionals, passant fins i tot pels problemes per adquirir els uniformes. L’Associació Unificada de Guàrdies Civils denunciava aquest estiu que els agents reben només 4,50 euros al mes per comprar-se el vestuari i que han d’esperar més de dos anys per poder adquirir l’uniforme d’estiu (131,9 euros) sense haver-hi de posar calés de la seva butxaca. El d’hivern costa 147,21 euros i el de gala 162 euros, quantitat a la qual cal sumar-hi els 35,46 euros que costa el tricorni, un barret, considerat incòmode per molts guàrdies, i que té una llarga història ja que va ser aprovat el 1844 pel Duc d’Ahumada, fundador de l’institut armat, i pel president del govern general Narváez.

L’episodi del Papa podria entrar a formar de l’anecdotari de la Guàrdia Civil recollit recentment pel periodista Javier Ronda en el seu llibre “Tricornio de Guardia”. De fet, el tricorni ja havia aparegut abans en llocs insòlits. El novembre del 1998, un barret en miniatura va donar 134 voltes a l’òrbita terrestre formant part de l’equipatge personal de l’astronauta Pedro Duque, que té un familiar al cos. Uns anys més tard, el 22 de maig del 2003, un tricorni reglamentari va pujar fins a dalt de l’Everest dins la motxilla del muntanyer i agent de la Guàrdia Civil Juan Castillo Peralta, que va aprofitar per fer-s’hi la foto lluint l’estrambòtic capell de tres pics.