divendres, 30 de desembre del 2005

Els números de cap d'any

Nadales, llumetes, pastorets, tios fent-se un sobresou disfressats de pares noels o de patges dels reis d’Orient, anuncis de perfums, de joguines, de caves boicotejats, “vueeeeelve a casa vueeeeelve”...

Em tanco a casa i escolto les darreres notícies per la ràdio. Diuen el següent:

- Més inflació. L’índex de preus de consum (IPC) ha pujat un 3,8 per cent el 2005, sis dècimes més que l’any anterior.

- El preu de la bombona de butà pujarà un euro el gener i passarà a costar 11,24 euros.

- L’indicador euríbor s’ha situat aquest desembre en el 2,783 per cent, la cota més alta dels darrers tres anys. Això suposarà un encariment en la quota mensual de les hipoteques, que s’incrementarà uns 30 euros pels que tinguin la revisió anual les properes setmanes.

- Pels que vulguin quotes més flexibles, la caixa basca BBK ha tret un nou producte adreçat als joves menors de 35 anys: la hipoteca a 50 anys. Hipotecats fins a la tomba.

- Els peatges de les autopistes que depenen de la Generalitat s’apujaran a partir de diumenge una mitjana del 4,9 per cent.

- També l’1 de gener, el transport públic metropolità de Barcelona apujarà les tarifes un 4,7 per cent.

- La sequera ha provocat una davallada en la producció d’oli d’oliva i el preu s’ha incrementat els darrers mesos més del 16 per cent.

Fart d’aquesta crònica d’horrors, canvio d’emissora i escolto el que vol ser la notícia optimista de la jornada. El consell de ministres ha aprovat un augment del 5 per cent del salari mínim interprofessional, que passa ara a situar-se en 540,9 euros al mes (89.998 pessetes). La mesura beneficia a uns 200.000 treballadors d’arreu d’Espanya que cobren només el salari mínim, encara que n’hi ha fins a un milió que sobreviuen amb poc més que aquesta quantitat. Els beneficiats poden estar satisfets: a Portugal i als països de l’Est encara hi ha treballadors que estan pitjor. Qui no es conforma és perquè no vol.

Tanco la ràdio dins un armari i apreto a córrer cap al carrer. Gent carregada de paquets en plena orgia consumista. Nadales, llumetes i tios que segueixen fent-se un sobresou disfressats de pares noels o de patges dels reis d’Orient. Tenen un somriure forçat i estic a punt donar-los la bona notícia del dia: tindran 540,9 euros al mes per gastar-se en bombones de butà, transport públic i oli. El tema de les hipoteques no els afecta. No hi podran aspirar fins que els bancs o les caixes no s'inventin hipoteques a 100 o a 150 anys. Bones festes.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

A Catràdio vaig sentir que als USA hi ha hipoteques a 100 anys i al Japó a 150. El BBK ha fet tard!

Salut
JordiPG

Toni Dalmau ha dit...

El problema és que després hipoteques a les teves futures generacions...

I els farà una gràcia :-((