dilluns, 15 de desembre del 2008

Sabates de destrucció massiva




Per poder assistir a les rodes de premsa de les altes personalitats polítiques, els periodistes hem de superar tota mena de filtres: control d'identitat, arc de seguretat, revisió a fons de gravadores i de càmeres fotogràfiques i de vídeo...


Ahir, però, a Bagdad, el reporter del canal de televisió Al Bagdadía, Muntazer al Ziadi, va aprofitar la roda de premsa del president Bush i del primer ministre, Nuri al-Maliki per llançar les seves sabates, una darrera l'altra, contra el mandatari nord-americà tot cridant “aquí tens el teu petó de comiat, tros de gos!”.


Les armes de destrucció massiva (a Iraq totes ho son, no?) van errar el seu objectiu, però l'escena surrealista ha donat la volta al món pintant d'absurd el comiat de Bush.


Una acció surrealista i absurda a ulls occidentals, però perfectament lògica sota la mirada àrab, donat que a bona part d'aquells països llançar un sabata contra algú i titllar-lo de gos és la pitjor ofensa que es pot fer.


Avui s'ha sabut que l'atac del periodista té una explicació lligada a la guerra impulsada per Bush: dos dels seus germans, membres de la milícia xiïta Exercit d'Al Mahdi, van morir en un enfrontament contra forces de l'exèrcit iraquià i nord-americà.


Sigui com sigui, a partir d'ara tal vegada els periodistes haurem d'assistir descalços a les rodes de premsa. O amb els peus protegits per mitjonets amb l'escut del mandatari de torn. Gracies als fets d'ahir, les sabates de la premsa ja han agafat la dimensió d'armes llancívoles, com les de Nikita Serguéievitx Khrusxov van esdevenir l'any 1960 a Nacions Unides, instruments de percussió política. Clar que fora dels mitjons foradats de l'expresident del Banc Mundial Paul Wolfowitz i de l'heroica Esperanza Aguirre trepitjant descalça basses de sang a Bombai, no he vist gaires polítics que, des de l'episodi surrealista protagonitzat pel líder soviètic, hagin estat obligats a exercir el seu ofici descalços. I mira que molts d'ells s'ho mereixerien per les seves trepitjades doloroses que deixen anar a tor i a dret. Però, qui és el valent que descalça al Poder?




Vídeo: L'"atac" patit per Bush a Iraq

Foto: Nikita Khrusxov, a Nacions Unides, amb la sabata a la ma donant cops damunt la taula.

1 comentari:

SERGIBR ha dit...

Ara ja ho sabem. Prou d'anar amb espardenyes als mittings del PP. Calcem-nos les dr.marteens per les ocasions especials!