dimarts, 23 de desembre del 2008

De Botswana al Pallars


En el Museu de les Papallones de Catalunya, situat en el nucli de Pujalt, al municipi de Sort (Pallars Sobirà), ha nascut aquest curiós exemplar de l'espècie africana Argema mimosae, coneguda també com a Lluna de les mimoses.


L'amic Alfons G. Dolsa, director del museu, m'explica que fa un temps li van enviar des de Botswana uns ous de papallona i dissabte va néixer una de les quatre que havien fet crisàlide.


Passar del càlid país africà al fred Pallars només ha estat possible gràcies al fet que el procés s'ha portat a terme a les instal·lacions del Museu de les Papallones dins un insectari mantingut a un temperatura d'entre 25 i 28 graus i a una humitat del 70 per cent.


L'Alfons hi posa una nota d'humor: “Quan ha nascut estava ben confosa. Al veure que nosaltres érem de raça blanca ha dit: 'Ara si que m'han ben enganyat!'".


L'aspecte d'aquesta femella d'Argema mimosae - que posats a fer córrer la imaginació per l'aigua em fa pensar amb el “pez diablo” mexicà- resulta una mica inquietant degut a les marques amb forma d'ulls que té damunt les ales, una estratègia de defensa gràcies a la qual, afegeix Dolsa, els exemplars d'aquesta espècie aconsegueixen mantenir allunyats als possibles depredadors.

Foto: La Lluna de les mimoses nascuda al Museu de les Papallones de Catalunya. / Alfons G. Dolsa.

5 comentaris:

Gabriel ha dit...

La foto és molt maca i la notícia és curiosa. N'havia sentit a parlar d'aquest museu...Deu ser peculiar,oi?
(La pregunta és: qui visita habitualment un museu de papallones?)
Una salutació

Gabriel ha dit...

Per cert està molt bé el teu blog...

Josep ha dit...

Em sembla més interessant que el Museu de la Guerra de Vietnam de Castellfollit de la Roca. De fet, a Barcelona hi ha un museu d'egiptologia, i mira que hi tenen poca relació

Toni Dalmau ha dit...

Per en Gabriel:

Gràcies pel comentari. El teu blog també és molt interessant :-)

Respecte al que preguntes sobre el museu, en el web de l'ajuntament de Sort diuen que és un dels atractius turístics de municipi i a la plana del mateix museu es parla d'un públic familiar i també de nombroses visites de grups, tant d'adults com d'escolars.

Anònim ha dit...

Si pujeu per aquí dalt no us el perdeu per res aquest museu, i la resta del Pallars tampoc.
Recomanat 100%.
Un banyolí al Pallars.