divendres, 26 de desembre del 2008

Llevantada de maria santíssima




Sant Esteve passat per aigua. Llevantada de maria santíssima i xàfecs inacabables, neu en indrets pocs habituals (allò que els meteoròlegs en diuen cotes baixes) i una maregassa de por que en el litoral del Maresme ja ha segat la vida d'un submarinista.


Els meteoròlegs havien avisat que hi hauria mala mar, però ¿què hi feien aquest matí tres submarinistes a Sant Andreu de Llavaneres desafiant onades de fins a cinc metres?


Un lector de l'Avui.cat es fa la mateixa pregunta:


Ningú amb el cap sencer, busca la mort. Ara els dos companys del difunt, rescatats amb vida, ens podran dir que buscaven?


Dia de mil dimonis per quedar-se tancat a casa navegant per internet, mirant vídeos o escoltant música. Entro al web del Servei Meteorològic de Catalunya però la xarxa de radars no ofereix cap imatge. Tal vegada, maleïda sigui, la llevantada s'ha emportat també els ulls dels meteoròlegs...


Una llàstima. Deixo la curiositat científica per un altre dia (quan el bon temps -mira quin contrasentit!- permeti als radars treure una foto sense res -una no foto- i m'entrego a assaborir Els fruits del temps, el blog en el qual Gabriel Boloix mostra sovint interessants suggeriments. Hi trobo el videoclip col·lectiu de la Marató 2008 de TV3, en el qual un grup ben divers d'artistes (vídeo de dalt) interpreten en versió catalana “Here comes the sun”, el famós tema dels Beatles.


Ja surt el sol”, una bona peça per escoltar sota cobert mentre cel enllà, amb tanta aigua i neu, al porter Sant Pere ja se li deuen haver rovellat les claus del paradís...


Ja surt el sol
Ja surt el sol
i penso:
quina sort!


Les estrofes arriben una darrera l'altra amb les veus de la Dolo de Pastora, Shuarma, Manu Guix. Lolita, Tomeu Penya, Chenoa, Josep Thió, Manolo Escobar, La Carrau, Flavio Rodríguez...


I allà, al mig, hi descobreixo a Ivette Nadal. Ja surt el sol però a ella li ha tocat cantar un fragment melangiós:


Vida meva
ha estat un llarg i trist hivern


Quedo penjat d'aquesta jova cantautora a la que fins ara (ignorant de mi) no tenia el gust de conèixer i acomiado aquest Sant Esteve plujós submergint-me en la força i capacitat creativa d'Ivette i els seus vídeos i cançons de “Guerres dolcíssimes”,el primer i fins ara únic dels seus treballs editats.


Us la deixo en el vídeo d'aquí sota interpretant en un concert de l'estiu passat a Arbúcies la peça “Fora de temps”. Escolteu-la amb atenció i si passeu tot el cap de setmana en remull no us feu mala sang. Recordeu el refranyer popular:


Molta pluja per Nadal, alegria per tot l'any


I creuem els dits perquè dijous vinent, per cap d'any, ja hagi sortit d'una vegada el sol. No oblidem allò que assegura la saviesa popular:


Mal any entra nedant