dimecres, 1 d’agost del 2007

El Solitario, mal retratat


"El problema amb els retrats robot és que, francament, no s'assemblen gaire a la persona. És una tasca difícil per a tothom aportar els detalls precisos que permetin fer un bon retrat robot, perquè els humans no percebem les cares pas a pas; no les guardem en la memòria com una sèrie de trets facials individuals, com el nas, els ulls, o la boca. Més aviat, el processament facial és
h
olístic. Així que en demanar als testimonis que exposin les dades necessàries per a un retrat robot, els estem demanant que facin alguna cosa del tot antinatural."

Aquesta és l'opinió de Gary Wells (professor de Psicologia a la Universitat Estatal d'Iowa) qui, junt amb Lisa Hasel, ha creat un mètode basat en tècniques de morphing (transformació gradual d'una imatge) que permet elaborar un retrat robot més fidedigne. Bàsicament es tracta d'aconseguir una cara que sigui la fusió del conjunt de retrats robot que s'hagin pogut “dibuixar” amb les indicacions de cada testimoni mitjançant el programa informàtic Faces (un dels més utilitzats pels cossos de seguretat del món). A les proves portades a terme per l'equip de Gary Wells, aquest retrat final representa millor a l'individu en recerca que no pas els retrats robot convencionals.

Tot i això, el nou mètode té un problema: les cares apareixen més "atractives" que el rostre real, amb la qual cosa si el delinqüent és lleig, el retrat robot pot resultar poc útil. També hi ha el risc de que la suma amb morphing de molts retrats, acabi generant una cara representativa, per exemple, de l'home blanc caucàsic, però allunyada dels trets individuals del personatge buscat.

Sigui com sigui, és necessari millorar les tècniques per l'elaboració de retrats robots com ha posat en evidència la recent captura de l'atracador Jaime Jiménez Arbe. La policia va difondre diferents retrats, però cap d'ells, com es pot comprovar en aquestes imatges, té gaire semblança amb el rostre real d'El Solitario, delinqüent que sempre actuava disfressat amb perruca i barba per acabar de confondre als testimonis.

Via: La Flecha, Una limosna para un ex-leproso i Ronya Mortis