dimarts, 13 de novembre del 2007

El caganer entra a l'Audiència Nacional


El dibuixant Guillermo Torres i el guionista Manel Fontdevila han estat condemnats avui per l'Audiència Nacional a una multa de 3.000 euros cada un d'ells per la polèmica portada de la revista satírica El Jueves en la qual apareixia una caricatura dels prínceps d'Astúries desfogant esplendorosament els seus instints més humans. La Justícia, que acostuma a deliberar dies i més dies les seves sentències, ha enllestit el tema a corre-cuita, com si, després d'haver encès el foc entorn els límits de la llibertat d'expressió, tingués ara por de cremar-s'hi encara més els dits.

A la vista oral, els humoristes gràfics han assegurat que no pretenien fer cap crítica de la Monarquia sinó de la mesura que acabava d'aprovar el Govern de concedir una subvenció de 2.500 euros per cada nou fill. L'advocat defensor Jordi Plana ha apel·lat a la llibertat d'expressió i ha protagonitzat un moment memorable a l'intentar presentar com a prova dues figures del tradicional caganer, una del rei i una altra de Zapatero, adduint que la seva venda i presència als pessebres catalans també és una “exhibició” però en cap cas es considera un delicte d'injúries. L'intent de l'advocat ha fet gràcia al jutge José María Vázquez Honrubia, però el magistrat ha refusat la prova.

Per la seva part, el fiscal Miguel Ángel Carballo ha demanat 6.000 euros de multa per cada uns dels malfactors (inicialment en demanava 3.600) en considerar que, malgrat el segrest judicial d'aquell número de la revista, la difusió de la caricatura havia "augmentat els beneficis econòmics" d'El Jueves, una cosa “intolerable”. El fiscal ha afirmat que tant el dibuix com el text que l'acompanyava són “injuriosos i innecessaris” i s'ha preguntat si un ciutadà mitjà “no es sentiria ofès i el seu honor vilipendiat” si es veiés retratat en una portada similar.

Després d'aquesta passejada pel terreny sociològic i eròtic, el fiscal també s'ha permès entrar en l'àmbit polític considerant que el desprestigi a la Corona “acaba desprestigiant a la pròpia nació”. Aprofitant la picabaralla entre Chávez i el rei a la Cimera Iberoamericana, Carballo ha plantejat quina seria la reacció dels espanyols si a Veneçuela es publiqués una portada com la d'El Jueves.

Al final de la vista, el jutge ha avançat la sentència, afirmant que la portada és “objectivament injuriosa” i que la multa, més enllà de la seva quantia, serveix per marcar els límits que no es poden traspassar.

L'advocat defensor ja ha anunciat que recorrerà la sentència i que si fos necessari ho portarà al Tribunal Europeu de Justícia d'Estrasburg.

En tot cas, no deixa de ser sorprenent que, en una societat democràtica, dos humoristes gràfics hagin hagut de passar avui per la mateixa porta per on entren emmanillats els terroristes i els narcotraficants. I encara ho és més que el bon o mal gust a l'hora de fer riure sigui objecte d'avaluació per part de jutges i fiscals de l'Audiència Nacional, l'organisme encarregat de jutjar els casos d'extrema gravetat, el successor del tristament famós Tribunal del Orden Público del franquisme.

L'afer d'El Jueves demostra que per raons de salut democràtica alguns articles del Codi Penal haurien de ser modificats. I si no es fa, tal vegada haurem de començar a pensar que la Corona no viu el seu millor moment i que necessita continuar sacralitzada entre el cotó fluix de jutges i fiscal d'ordre públic. Com si rés no hagués canviat.


Foto: Guillermo Torres i Manel Fontdevila a l'Audiència Nacional. / Efe