dimecres, 7 de setembre del 2005

Dues visions del desastre


Un cadaver abandonat a la ciutat de Biloxi. Foto: AFP Posted by Picasa

En un article publicat en El País, la coneguda periodista i escriptora nordamericana Barbara Probst Solomon dona algunes pistes per entendre el que ha succeït amb l’huracà Katrina:

a) Un 30 per cent de la població del golf de Mèxic sobreviu per sota del llindar de pobresa.

b) El Katrina ha atacat Louisiana en el pitjor moment, quan la majoria de la població pobra, que arriba a final de mes amb les butxaques escurades, s’havia quedat sense diners per fugir.

c) A més de ser pobre, Louisiana és un estat que té un reduït vot electoral (9 vots front, per exemple, als 31 de Florida). El vot electoral importa més que la raça.

d) Al tenir poc pes polític, a Washington, ni els dirigents republicans ni els demòcrates fan cas a les reivindicacions dels delegats de Louisiana, els quals portaven temps reclamant diners per reforçar els dics que ara s’han trencat.

e) Tothom sabia que Nova Orleans era la primera gran ciutat nord-americana amb possibilitats de patir un desastre natural.

f) L’any passat, Bush va retallar dràsticament el pressupost pel control d’inundacions a Louisiana i va invertir els diners a Iraq.

g) Més d’un 40 per cent de la Guàrdia Nacional ha estat enviada a Iraq i per a tant no ha pogut ser mobilitzada immediatament quan era necessària a Nova Orleans.

Per la seva part, en el The New York Times, Nicholas Kristof, columnista polític i guanyador d'un premi Pulitzer pels seus reportatges sobre els fets de Tiananmen, a Xina, ofereix algunes dades sobre el costat fosc dels Estats Units, una situació posada més que mai amb evidencia pel desastre del Katrina:

a) El nombre de nord-americans pobres ha crescut un 17 per cent durant el mandat de Bush.

b) El 2004 hi va haver 1,1 milions més de pobres que el 2003.

c) La taxa de mortalitat infantil durant el mandat Bush ha augmentat, cosa que no passava des del 1958.

d) La taxa de mortalitat infantil a Washington és molt superior a la de Pequin. L’any 2002, a la capital nord-americana van morir, abans de complir el seu primer any de vida, 11,5 nens per cada 1.000 naixements, mentre que a la capital xinesa l’índex de morts va ser de 4,6.

e) Un nen afroamericà de Washington té menys possibilitats de sobreviure en el seu primer any de vida que una criatura nascuda a les zones urbanes de l’estat indi de Kerala.

Són les crues dades del quart món que malviu dins les fronteres de l’imperi, on, com explica Nicholas Kristof alguns nens paguen amb la vida el fet d’haver nascut en famílies pobres.

Les aigües del llac Pontchartrain han trencat en mil trossos no tan sols la postal turística de Nova Orleans i de les terres del Mississipí, sinó també aquella imatge idíl·lica de la superpotencia tantes vegades venuda pels republicans.