divendres, 24 d’octubre del 2008

El pont...del bandoler


El periodista Martí Gironell ha guanyat el premi Néstor Lujan de novel·la històrica però no ha tingut gaire sort amb la informació publicada ahir en El País. Ni l'obra premiada és El pont dels jueus, ni s'han venut ja més de 50.000 exemplars, ni ha estat traduïda encara al castellà, a l'italià i al francès. Ni, per suposat, El pont dels jueus explica res de la guerra de la independència ni té com a protagonista a Josep Pujol, alies Boquica, un “bandit honest” que va néixer el 1778 a Besalú i va morir a la forca el 1815.


En realitat aquest personatge històric fa de les seves per les planes de La venjança del bandoler, que és l'obra guanyadora del Néstor Lujan, mentre que El pont dels jueus va ser publicada l'any passat i ha estat el primer gran èxit editorial de Gironell (uns 60.000 exemplars venuts). Amb l´únic que l'encerta El País, i això s'ha de reconèixer, és amb l'autor i amb el fet que tant una novel·la com l'altra tenen per escenari la Garrotxa.


Quina pot haver estat la causa de l'embolic?


La informació del diari, publicada a les planes de Catalunya, apareix signada per Efe i aquesta agència va trametre als seus abonats el dimecres a les 13:27 una notícia anunciant que Martí Gironell, autor d'El pont dels jueus, havia obtingut el premi Néstor Lujan (imatge inferior). La nota explicava que l'obra premiada tracta sobre la guerra del francès i és protagonitzada per un bandoler, però no incloïa el títol del llibre, cosa que Efe va fer nou minuts més tard en una actualització de la notícia.


És de suposar que a la redacció d'El País, algú que no coneix la temàtica d'El Pont dels jueus (novel·la ambientada en el comtat de Besalú del segle XI) va reescriure la primera nota d'Efe, confonent-se i atribuint erròniament un premi a una obra per l'altra.


Curiosament, Gironell també va presentar El pont dels jueus a l'edició del 2006 del Néstor Lujan, però aquell any l'obra guanyadora va ser Intrigues de palau de Maria Carme Roca, qui, per cert, ha format part del jurat que acaba d'atorgar el premi a Gironell.


Una darrera curiositat. La venjança del bandoler comença l'any 1984 quan un periodista local ha d'escriure un article sobre l'abocador comarcal de la Garrotxa i li crida l'atenció una pintada que diu el següent: «Tremola, Maholà, que en Boquica tornarà». És a partir d'aquest moment que vol saber qui carai és el tal Boquica i com a fruït d'aquest interès es va vestint la trama històrica de la novel·la. El periodista en qüestió fa en el llibre el paper de narrador i es diu Jordi Pujol i Soley, el mateix nom i cognoms de l'anterior president de la Generalitat que serà, per cert, qui el dilluns 10 de novembre presentarà l'obra premiada en un acte que es celebrarà a la llibreria Proa Espais de Barcelona.