dijous, 27 de març del 2008

Bruni, la princesa de la República

Les notícies que arriben de Londres ho confirmen. Madame Sarko només ha hagut de baixar les escales de l'avió guarnida amb l'elegància clàssica de Christian Dior per seduir a la premsa i a l'opinió pública britànica. Mirant-ho amb els ulls dels súbdits de sa majestat, molts d'ells encara orfes de Lady Di, la República Francesa ja té princesa o, si voleu, reina dels cors.


"¿És Carla la nova Diana?", es pregunta The Daily Telegraph.


El desig de la premsa rosa, consistent en trobar protagonistes que omplin la portada i la caixa, seria efectivament aquest, però l'aire fleuma de Lady Di és inimitable i ben enterrar sota terra.


Més que amb Diana, la primera dama francesa ha volgut aparentar, amb la seva elegant i estudiada baixada de l'avió, la imatge de Jackie Kennedy, una dona de notable empenta que no es va deixar ofegar ni pel poder i les ambicions del mític clan presidencial d'origen irlandès ni per la fortuna i les picabaralles familiars dels Onassis.


Si s'ha de fer cas al ressò mediàtic, la visita oficial a Londres del president de França està dominada per la projecció pública de la seva muller i alguns observadors, coneixedors de la personalitat de Sarkozy, ja es plantegen quantes hores o quants dies aquest polític de raça suportarà estar a l'ombra de la dama i quin conill es traurà del barret per captar la mirada de tothom.


De tota manera, tenint en compte que l'objectiu del viatge per part francesa és rellançar l'eix París-Londres, el plus de seducció popular aportat per la primera dama és sempre una bona arma.


Mentrestant, disfressada o no de Jackie Kennedy, a Madame Sarko se li anirà apareixent al llarg de la seva nova carrera el fantasma nu o amb guitarra del seu alter ego, l'admirada Carla Bruni. Referint-se a l'elegància de la primera dama, The Daily Mail s'ha encarregat de comentar-ho als seus lectors amb una malèvola ironia: “Aquesta vegada s'ha recordat de posar-se alguna cosa”.


I és que, com s'ha sabut aquesta mateixa setmana, el proper 10 d'abril la sala Christie’s de Nova York traurà a subhasta una foto de la Bruni totalment nua feta l'any 1993 pel fotògraf suís Michel Comte. La imatge no fa pensar precisament amb la Kennedy sinó amb una de les protagonistes del quadre “Les Poseuses” (“Les Models”), que va ser pintat l'any 1888 pel pintor francès Georges Pierre Seurat. Per sort, en aquella època, Lina Morgan encara no havia rodat “La tonta del bote” i per a tant el creador del neoexpresionisme no va poder pintar les cames de la seva model en la posició que tenen les de la Bruni imitant el gest còmic i patètic de l'actriu espanyola.






Foto 1: La reina Isabel II parlant amb Carla Bruni a Windsor. AP / Kieran Doherty

Foto 2: Jackie Kennedy

Foto3: Imatge de Bruni que serà subhastada a Christie’s. / Michel Comte

Foto 4: Fragment de la pintura de Georges Pierre Seurat, “les Poseuses”. Museu d'Orsay.