dilluns, 10 de març del 2008

Una nena anomenada "Buena suerte"



De la mateixa manera que ho ha fet el Partit Popular amb “la niña de Rajoy”, els responsables de la campanya de Hillary Clinton van arribar a la conclusió que utilitzar a la tendra infància per vendre un missatge polític és un recurs no tan sols èticament acceptable sinó rendible. Calia reforçar la imatge de Hillary com una líder capaç de garantir des de la presidència dels Estats Units la seguretat dels seus conciutadans. Per això, els creatius publicitaris van crear un anunci en el qual es poden veure criatures dormint tranquil·lament mentre sona amb insistència un telèfon.


Hi ha una alarma nuclear.


Són les tres de la matinada i el teu fill dorm plàcidament. Qui creus que contestarà al telèfon?", pregunta una veu en off.


Tranquils...A la darrera seqüència es veu a la candidata demòcrata al peu del canó a la Casa Blanca responent a la trucada.


L'anunci, que va ser emès coincidint amb les primàries de Texas, on Hillary va aconseguir una victòria després d'una dotzena de derrotes en altres estats, s'ha convertit ara en un bumerang contra la seva campanya. Els responsables de l'espot van utilitzar imatges antigues procedents d'una campanya publicitària d'una empresa ferroviària i una nena que hi surt, que aleshores tenia 8 anys, ara s'ha fet gran i interessada en la política. Es diu Casey Knowles, té 17 anys, i després de recuperar-se de la sorpresa de veure com la seva imatge ha estat utilitzada a la campanya de Clinton, no ha tingut cap inconvenient en declarar a diverses televisions, entre elles la NBC, la CNN i l'ABC, que és partidària de Barack Obama i no pas de Hillary. Fins i tot ha estat fent campanya pel senador d'Illinois.


És realment irònic -ha dit- que la meva imatge hagi estat utilitzada per defensar la causa de Hillary quan jo no la defenso. L'anunci ven por. En fa un ús fàcil i barat. Realment, prefereixo el missatge d'Obama, que mira cap a un futur brillant”.


A la fictícia “niña de Rajoy” li pot haver passat un cas similar. Ahir a la nit, davant la seu del PSOE, milers de militants i simpatitzant socialistes celebraven el triomf de Zapatero a les urnes i un dels càntics que més es van poder escoltar deia el següent:


¡Nos ha votado hoy, la niña de Rajoy. Nos ha votado hoy, la niña de Rajoy!...”


I tal vegada tenien raó. Aquella nena que el líder popular ha passejat pels debats televisius i pels mítings del PP s'ha fet gran a corre-cuita el dia de reflexió i ha entès que tot allò que escoltava al seu voltant (el risc de la destrucció de l'Espanya forjada pels Reis Catòlics, l'amenaça de la immigració, el desastre econòmic, la dissolució de la família tradicional, el sopar, copa i puro de ZP amb els etarres etc etc...) era un recurs fàcil a la por, un vol de corbs disfressats de gavines.


I la nena-noia que, segons els populars s'havia de dir Victoria Esperanza, ha fugit cames ajudeu-me abandonant a Rajoy al carrer Genova, la seu del PP on uns i altres comencen a esmolar les eines per la dura batalla que s'apropa: la substitució del líder dels conservadors.


Si això fos una pel·lícula, veuríem a la jova protagonista abandonant l'escena del proper magnicidi mentre a la banda sonora escoltaríem els clams que han fet avui els dos gurus mediàtics de la dreta espanyola. A Pedro J acusant Rajoy de manca de carisma , reclamant al PP “una renovación de sus mensajes, de su imagen y de su liderazgo” i preguntant en una enquesta als lectors si ha arribat l'hora de fotre una puntada de peu al líder popular. I a Jiménez Losantos llepant-se la ferida - “Es verdad que esto es una basura, un horror, pero hay medio país que no es basura y no es horror”- invocant l'esperit de resistència d' Agustina de Aragón - “Nunca entrareis en Zaragoza”-, de Numancia i de Sagunto - “diran ustedes que acabaron muy mal, pues peor estaban en Cádiz y resistieron”- i dient que després de patir una derrota, un no pot sortir corrents (“no es que yo diga que Mariano Rajoy esté pensando en salir corriendo. Lo que veo es gente que tiene ganas de empujarle...").


¿S'ha fet socialista la nena de Rajoy fugint de la bilis?. Doncs podria ser que sí i que ara, en lloc de Victoria Esperanza, és digui Buena Suerte.




Vídeo
: programa televisiu amb declaracions de "la nena de Hillary"

Gràfic: els resultats de les eleccions al Congrés. /El Punt