dissabte, 26 de maig del 2007

El kit antiabstenció


Tant els socialistes com els populars es miren les eleccions de demà en clau de primàries espanyoles i uns i altres ja tenen les calculadores preparades per sumar des del primer al darrer vot de les municipals, independentment del nombre d'ajuntaments conquerits. Comptant d'aquesta manera, a l'engròs, el PSOE va obtenir el 2003 uns 123.000 vots més que el PP i ara tant la gent de Zapatero com la de Rajoy tenen aquesta dada en el punt de mira. Qualsevol pujada o baixada serà, respectivament, sinònim d''èxit o de fracàs. Els populars tenen la “batalla de Madrid” guanyada i confien en superar els 250.000 vots de diferència que van registrar respecte al PSOE a les darreres eleccions municipals. Per la seva part, els socialistes esperen que l'abstenció no els jugui una mala passada a Catalunya i a Andalusia.


De fet, i al marge dels resultats, l'abstencionisme és una fenomen que preocupa a tots els partits perquè, junt amb el vot en blanc, posa en qüestió directament la salut del sistema polític. A la recta final de la campanya tothom ha insistit en la necessitat d'anar a votar i alguns, fins i tot, s'han inventat recursos per excitar el vot. A Girona, per exemple, els convergents han repartit a tots els assistents al seu acte central de la campanya un “kit Antiabstenció”. La cosa consisteix en una capseta de cartró que inclou dues paperetes de vot amb els corresponents sobres, un llistat dels deu compromisos de CiU amb la ciutat i cinc caramels.

Un senzill manual d'instruccions diu el següent:


Normes d´'ús: Entregueu-ho als abstencionistes. Només funciona el 27/5/2007, però té garantia per a quatre anys. Com més s'utilitza, menys tripartit. El motor del canvi a Girona.


Com que l'alcaldable de CiU i ex-col·lega de tasques periodístiques Carles Puigdemont ve de família pastissera és possible que hagin inclòs en els caramels un elixir especial que estimula a qui els menja la necessitat irresistible d'anar a corre-cuita a acaronar una urna. Si demà veieu a gent seriosa, formal i endiumenjada fent coses insospitades dins el col·legi electoral, no tingueu cap dubte: és la viagra convergent que excita les masses.


La solució a l'abstenció només pot sortir d'un alambí de polític alquimista perquè pel que fa als compromisos (un govern més transparent, un equip de persones emprenedores, una ciutat més cívica, més segura, més neta i amb solucions al problema de l'habitatge, una potencia cultural que traspassi les fronteres, creació de llocs de treball, generació de riquesa, catalanitat etc etc) són plats del mateix menú que, en unes eleccions municipals, posen a taula la majoria de partits. Són els espaguetis i la carn empanada de la democràcia, les promeses d'ampli espectre que acostumen a satisfer el paladar d'un bon gruix d 'electors.


Si obriu el kit antiabstenció, no tingueu cap dubte: només en els cinc caramels hi pot haver, si existeix, el fet diferencial.