dilluns, 28 de setembre del 2009

Les filles "gòtiques" de Zapatero


La Moncloa ha posat el crit al cel per la difusió en alguns mitjans de la foto en la qual apareixen el president Obama i la seva muller junt amb el matrimoni Zapatero i les seves dues filles. La imatge -amb el detall sorprenent de l'estètica gòtica de les dues menors- va ser captada durant una recepció oficial en el Metropolitan Museum de Nova York i va estar penjada divendres durant poc més d'una hora en el web del Departament d'Estat nord-americà, fins que la van retirar a petició de la delegació espanyola. L'agència Efe, coneixedora que Zapatero vol preservar la intimitat de les dues filles, no la va difondre però immediatament la fotografia va començar a circular per internet i va acabar apareixent en alguns diaris i cadenes de televisió.

L'episodi torna a encetar un cert debat periodístic, polític i jurídic. L'article 18 de la Constitució protegeix el dret a la pròpia imatge i els articles 2 i 3 de la Llei de Dret a l'Honor fan el mateix, establint que no es considerarà intromissió il·legítima sempre i quan hi hagi hagut consentiment dels implicats. Tot i això, l'article 8è de la mateixa llei estableix que el dret a la pròpia imatge no pot impedir que es facin fotos a persones que tinguin "un càrrec públic o una professió de notorietat o projecció pública" i la imatge es capti durant un acte públic o en llocs oberts al públic, amb la qual cosa hi ha un ampli ventall de possibilitats i d'interpretacions.

Els matrimonis Obama i Zapatero tenen dimensió pública, però succeeix el mateix amb les dues filles del president espanyol? Si la pregunta es formulés en els Estats Units o a Gran Bretanya, la resposta seria que sí donat que allà els polítics acostumen a aparèixer en públic amb tota la família. A l'estat espanyol, en canvi, amb l'excepció prou coneguda de l'Aznar, hi ha una certa tradició a no exhibir els fills i només durant les campanyes electorals o en actes molt concrets apareixen les parelles dels líders.

Fins ara Zapatero ho havia fet així, però l'atracció que Obama exerceix a nivell mundial i la necessitat d'aparèixer al costat del president nord-americà desprès d'anys de viure d'esquenes a la Casa Blanca durant l'època Bush, l'ha fet caure a la trampa. És ell, en definitiva, qui ha posat a la seva família a l'escenari. No hi ha consentiment exprés, però es tracta d'un acte públic amb personatges públics i la intimitat de les dues noies queda d'alguna manera preservada pixelant els seus rostres, cosa que, per cert, moltes agències i mitjans no acostumen a fer quan es tracta de menors fotografiats a països del tercer món.

1 comentari:

Unknown ha dit...

Totalment d'acord. Era un posat oficial amb el president i la primera dama dels Estats Units, no pas una foto familiar. No té sentit fer aquesta foto per a no difondre-la. Probablement hauria estat millor no fotografiar les noies, però un cop fet és absurd retirar la imatge. I que consti que jo no defenso el dret de la premsa a publicar qualsevol cosa... però aquesta foto no va ser presa en la intimitat ni sense consentiment.