dijous, 26 de febrer del 2009

El cost de la pena de mort


Els estats de Maryland, Colorado, Kansas, Nebraska, Montana, Nou Mèxic i New Hampshire s’estan plantejant, per motius estrictament econòmics, la possibilitat d’abolir la pena de mort. La crisi obliga a estalviar i el manteniment del corredor de mort, amb tot l’entremat jurídic i de seguretat que l’envolta, surt caríssim.

Segons informa The New York Times, un estudi de l’Institut Urbà de Maryland ha arribat a la conclusió que el llarg camí fins a l’execució d’un condemnat acaba tenint un cost de 3 milions de dòlars, 1,9 milions més que un procés sense pena capital. A Kansas també han fet números i encara que l’estalvi seria menor -uns 500.000 dòlars- ja hi ha veus republicanes que reclamen l’abolició. A Nou Mèxic, el governador Bill Richardson, defensor fins ara de la pena capital, ha canviat d’opinió i s’ha convertir en abolicionista adduint que el cost que comporta mantenir el corredor de la mort és injustificable “en aquesta època d’austeritat i de pressupostos ajustats”.

La crisi doncs pot acabar fent més a favor de l’abolició de la pena capital que tots els arguments humanitaris esgrimits durant anys i panys arreu del món. Executar presos complint amb totes les garanties legals (siguin o no criticables) és només cosa d’administracions riques. Les altres ho resolen amb el mòdic preu d’una bala al cap.

Quan el 1931 Alphonse Gabriel Capone va ser condemnat a presó per evasió d’impostos i no pas pels mil i un crims sagnants que havia ordenat cometre, ja es va fer evident, i de quina manera, el poder que té l’economia.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Si els condemnats deixessin de demanar caviar per al darrer àpat, la cosa seria més viable.
Celebro, tanmateix, que ni que sigui per una via insospitada, es comenci a recapacitar.

Efrem ha dit...

Ahahaah, qui ens ho havia de dir que la condemna a mort acabaria essent un luxe!..!! Coses de la centimocràcia.