dilluns, 2 de febrer del 2009

Treva en el PP


Treva a la guerra interna del PP. Al matí. Esperanza Aguirre ha donat llum verd a la petició del PSOE i d'IU de posar en marxa a l'Asamblea de Madrid una comissió investigadora sobre l'escàndol d'espionatge que afecta a la Comunidad. I a la tarda, la secretaria general del PP, María Dolores de Cospedal ha anunciat la suspensió de la investigació interna impulsada per la direcció del partit, justificant-ho pel fet que no tindria gaire sentit l'existència de tres investigacions simultànies: la judicial, la de l'Asamblea de Madrid i la de Génova. Aquesta darrera, ordenada fa uns dies per Rajoy, va ser considerada per Aguirre -que segueix negant qualsevol implicació en l'afer d'espionatge- com una ganivetada per l'esquena del sector oficialista. Per la seva part, la direcció del partit exigia a la presidenta madrilenya que fes algun pas per posar ordre a casa seva i per depurar les corresponents responsabilitats en l'escàndol.


Avui, María Dolores de Cospedal ha negat el que és evident: que tot plegat és fruit d'un pacte entre marianistes i crítics. Uns i altres han entès que amb les eleccions basques, gallegues i europees a la cantonada, l'afer dels espies a la Comunidad de Madrid pot acabar causant un notable daltabaix en el PP. L'escàndol, a més d'haver reobert la batalla interna entre el dos sectors -un ball de bastons mal tancat en el congrés de València- perjudica directament a Rajoy perquè es juga el seu futur polític en els resultats d'aquests comicis, però també a Esperanza Aguirre perquè tot plegat malmet la seva imatge com a alternativa al líder del partit, mostrant a la llum pública una dama de ferro amb la casa ocupada per Mortadelo i Filemón.


L'acord era doncs imprescindible i ara pertocarà als grups de l'oposició a l'Assemblea de Madrid controlar i intentar evitar que la investigació parlamentaria no esdevingui un foc d'encenalls com tantes d'altres. María Dolores de Cospedal ja ha advertit que la investigació interna no està tancada sinó suspesa, a l'espera del que dictaminin els jutges i els parlamentaris i de les responsabilitats judicials i polítiques que es puguin depurar.


En aquest context és més que probable que, si fos necessari, Esperanza Aguirre no dubtarà en entregar algun cadàver polític als lleons. Com aquell que llença llast per alçar el vol.


Foto: Aguirre, Arenas i Rajoy, avui a la reunió de presidents autonòmics del PP celebrada a Madrid. / Efe