dimarts, 22 de gener del 2008

Dilluns negre


Dilluns negre a les borses de tot el món. L'Ibex va patir ahir la major caiguda de la seva història: un retrocés del 7,54 %. Excepte a Wall Street, on el Dow Jones no cotitzava per ser dia festiu (commemoració del naixement de Martin Luther King), la situació de pànic es va estendre com una taca d'oli: el CAC francès va tancar amb pèrdues del 6,83%, l'FTSE britànic amb una davallada del 5,48% , el MIB italià, del 5,17% i el Nikkei japonès va retrocedir un 3,86%.


Ja se sap que el diner introduït a la borsa és una de les coses més porugues del món, però l'amenaça de recessió als Estats Units no explica en cap cas aquest dilluns negre. La causa autèntica d'aquest desastre d'abast internacional només pot ser una: el salt de Manuel Pizarro del món econòmic al polític.


El PP és el responsable d'haver deixat orfes a milions d'accionistes, de brokers i d'executius que veien en l'expresident d'Endesa un exemple a seguir: qui sinó ell podia augmentar-se el sou un 44% l'any 2005 i un 43% el 2006? Quin directiu sinó Pizarro es va embutxacar aquell any retribucions per valor de 3,65 milions d'euros (41 vegades el sou de Zapatero i el triple del que van cobrar conjuntament tots els membres del govern)? Qui es pot vanagloriar d'haver rebut una indemnització d'entre 9 i 12 milions d'euros per abandonar l'empresa elèctrica deixant-la en mans italianes en lloc de catalanes? I, finalment, qui pot fardar d'haver guanyat gràcies a l'OPA més de 4 milions d'euros per la venda de les seves 100.000 accions d'Endesa?.


Amb la pèrdua d'un referent com aquest és lògic que les borses del món mundial facin aigües. No podia ser d'altra manera.



Acudit: Dibuix de Joan Antoni Poch (JAP) publicat avui en El Punt.

1 comentari:

Lo Vilot ha dit...

ja, ja, ja, bonisima reflexió.

L'associació Pizarro-baixada de les bolses es lo més ironic que he llegit darremanet.

Felicitats, ets un geni