divendres, 23 de febrer del 2007

Quan Butanito juga als dards



A José María García li han censurat una entrevista a TVE però entre ahir i avui n'ha aconseguit 300 més en els altres mitjans de comunicació. Això sense tenir en compte l'allau de descàrregues a internet del vídeo prohibit. Tot un impacte mediàtic impagable en termes publicitaris.

Qualsevol professional de la informació sap què dirà i amb quina contundència s'expressarà Butanito si el convida a participar a un programa. De fet, a l'entrevista no emesa amb Jesús Quintero, el veterà periodista diu exactament el mateix que ha vingut afirmant els darrers temps cada vegada que algú ha posat un altaveu al seu abast. A la guerra mediàtica madrilenya, un escenari on volen punyals d'un costat a l'altre, García fa el paper de David contra Goliat. Ni dretes ni esquerres. Aparenta ser ell sol contra tothom.

Fa un temps va sortir escopetejat de la seva darrera tribuna d'or per les picabaralles polítiques i empresarials i per una dura malaltia i des d'aleshores ha anat covant un esperit de revenja. García juga als dards amb una diana on hi ha Aznar, Florentino Pérez, Luis Herrero, la COPE, PRISA etc etc. Ja ho va fer fa un any en un xat d' El Mundo.es carregant contra els mateixos protagonistes d'ara, entre ells Pedro J, però el director del diari madrileny gaudeix nadant en aigües braves i no va tocar ni un punt del discurs de Butanito.

Si la nova direcció de TVE volia ser tant escrupolosa amb el que es diu o es deixa de dir per la petita pantalla, ha comés un error d'origen: ha pecat d'ingènua permetent que Jesús Quintero convidés García al seu programa per jugar als dards.

Tothom obre les portes de casa a qui vol i a TVE qui té les claus és el director o el govern de torn. Podria discutir-se si en una televisió pública les coses han d'anar d'aquesta manera, però no seria ni la primera ni la darrera vegada que algú ha estat vetat.

I en tot cas si del que es tracta és evitar els insults i les mentides, per quina raó TVE no va posar cap inconvenient a l'emissió de l'entrevista del mateix Quintero a Federico Jiménez Losantos, personatge emblemàtic d'aquest mal estil de fer periodisme?

Com dèiem al principi, la polèmica que li han servit en safata els directius de TVE, ha resituat José María García a la primera fila de l'actualitat just quan es diu que ja es troba millor de salut i està negociant el seu retorn amb un programa d'informació general en una cadena privada.

I què farà a partir d'ara TVE? Deixarà de fer entrevistes? Les passarà totes pel sedàs de la veritat i del llenguatge políticament correcte? Qui i de quina manera decidirà els límits entre la opinió dura, la mentira i l'insult?

Renunciarà TVE al gènere del cor, on les mitges veritats i els insults en són la base essencial?

I què farà El Loco de la Colina? Dimitirà sentint-se víctima de la censura o mirarà cap a un altre costat salvant el negoci de la seva productora?

En un món de la comunicació on internet hi juga ja un gran paper, la censura justificada per les bones intencions ha perdut tot el sentit. Ahir mateix van aparèixer fragments de l'entrevista a YouTube i a mitja tarda ja es podia veure complerta a la web d'El Mundo.

En teoria el vídeo és propietat de TVE, però més valdria que els seus directius no s'emboliquessin ara en una caça i captura del responsable de la filtració de l'entrevista al diari de Pedro J. Si ho fan, la bola de la polèmica política anirà creixent al mateix ritme de les demandes que ja han començat a arribar als jutjats.