dissabte, 17 de febrer del 2007

Les set vides dels paracaigudistes


Chute 1500m
Uploaded by NY182


Si els gats gaudeixen de set vides, alguns paracaigudistes en tenen com a mínim dues. Aquest és el cas de l'instructor neozelandès Michael Holmes que ha sobreviscut a una caiguda d'infart després que li fallés el paracaigudes principal i el d'emergències.

L'experimentat protagonista d'aquesta història va saltar des d'un helicòpter a una alçada de 3.657 metres damunt el llac Taupo i, uns segons més tard, quan va arribar el moment d'obrir el paracaigudes, va comprovar que no funcionava. A continuació també li va fallar el de reserva, iniciant una vertiginosa caiguda lliure a una velocitat punta de 193 quilòmetres per hora que es va reduir a 128 pels seus moviments desesperats intentant manipular els paracaigudes i pel fet que un d'aquests, malgrat no obrir-se, va sortir de la motxilla i va frenar en part l'acceleració.

Finalment, Holmes va tenir la fortuna de caure damunt un “llit” de matoll i, miraculosament, només es va lesionar un turmell.

Els fets van succeir el passat 13 de desembre, però fins aquesta setmana no han estat emeses per televisió les espectaculars imatges captades per dues càmeres, la que portava un altre paracaigudista i la del propi Holmes. Diuen que a l'instructor neozelandès de paracaigudisme acrobàtic li han arribat a oferir 50.000 dòlars per la gravació i per això, després d'afluixar la pasta, l'empresa propietària dels drets - Associated Newspapers Limited- ha obligat a retirar les imatges de YouTube. Tot i això, els camins d'internet són inescrutables i encara es poden veure en altres serveis com Dailymotion.

I si deia al principi que alguns paracaigudistes tenen dos vides és perquè el cas de Michael Holmes no és únic. Aquesta mateixa setmana a Austràlia, Ewa Wisnerska, una campiona alemanya de paracaigudisme, ha sobreviscut després de ser impulsada per una tempesta fins a una alçada de 9.144 metres, és a dir superior a la de l'Everest, on la temperatura arriba a 50 graus sota zero. No hi havia oxigen i la paracaigudista va perdre durant uns instants el coneixement. Per sort va poder anar baixant i quan va arribar a terra tenia només el cos cobert de gel.

L'any 2003, el coronel brasiler Oscar Rocha da Silva Filho va patir un accident idèntic al de Holmes. A una alçada de 3.500 metres li van fallar els dos paracaigudes i va acabar caient damunt un arbre amb el resultat de fractura de nas i de l'estèrnum i dues vertebres trencades.

El militar va treure importància a l'accident i va assegurar que no es sentia “com un gat, amb set vides”.

Efectivament, com a Holmes i a Wisnerska, a Rocha només n'hi queden sis.

N'hi ha d'altres que, sense ser paracaigudistes, empasseguen al carrer o a l'escala i acaben convertint-se, d'aquesta manera tan poc heroica, en carn de funerària. “És ben bé que som res”, comenten amb to fatalista els familiars i amics.

I tenen raó: no som res.

Ens manca una cosa tant essencial com l'àngel de la guarda dels gats.