dimecres, 4 d’octubre del 2006

El Mundo descobreix la pólvora

El diari El Mundo oferia ahir als seus lectors un nou capítol sobre la teoria de la conspiració, aquella segons la qual un conglomerat de policies, jutges i polítics del PSOE intenten amagar una veritat bíblica: que islamistes i etarres van anar agafats de la ma d'excursió a Madrid per cometre els atemptats de l'11-M i després, els primers – sempre més radicals- van optar per reunir-se amb Al·là i el segons amb Zapatero, amb qui a hores d'ara ja comparteixen pintxos de truita i de rap de Donosti.

El nou capítol va de química perillosa però no pas de mata escarabats. Pedro J ha aparcat la línia d'investigació sobre l'àcid bòric i ara es centra en el clorat de potassa. A l'edició d'ahir, El Mundo deia que Abdelkrim Bensmail, personatge relacionat amb Allekema Lamari (un dels presumptes autors dels atemptats de l'11-M), tenia a la seva cel·la a la presó de Villabona (Astúries), un paper amb la formula de la cloratita, un explosiu utilitzat habitualment per ETA. Segons el diari, en el document incautat per la policia hi apareixen tres productes (clorat de potassa, sofre i sucre) i la següent proporció: 80/10/10.

La lectura d'aquest treball d'”investigació” (algun dia algú haurà d'explicar que a la premsa espanyola no s'investiga sinó que bàsicament es trafica amb dossiers) m'ha provocat una regressió infantil. La formula explosiva es si fa no fa la mateixa que utilitzàvem de menuts per fabricar coets. Agafàvem pastilles de clorat de potassa d'aquelles que venien (i suposo que encara venen) a les farmàcies contra la irritació del coll. Les convertíem en pols i hi afegíem sofre com el que la veïna del costat posava a la cantonada de la façana perquè no s'hi pixessin els gossos. La barreja es complementava amb sucre o amb carbó, ho col·locàvem tot dins un embolcall de cartró en forma de cartuxt, hi enganxàvem una metxa i una canya i ja teníem el coet per rivalitzar amb Wernher von Braun!!

És evident que aquells quatre galifardeus que a principi dels anys 70 ens entreteníem amb jocs de química casolana, no varem inventar res. Entre altres coses perquè la pólvora, amb les seves múltiples variants, fa molts de segles que esclata gràcies als xinesos i al viatjant de meravelles Marco Polo. I ara, amb internet, només cal fer una cerca amb el Google per trobar no tant sols la formula del 80/10/10, sinó 25.000 més.

En resum, intentar fer creure que el terrorisme islàmic necessita a ETA per descobrir la pólvora és, com a mínim, surrealista. Això si, ajuda a vendre molts i molts diaris.