dijous, 26 d’octubre del 2006

El joier Pinochet

A l'exdictador xilè Augusto Pinochet li han trobat la pista de 9 tones de lingots d'or amagades en un banc de Hong Kong, concretament en el Hong Kong & Shanghai Banking Corporation (HSBC), la mateixa entitat bancaria a la que el jutge Baltasar Garzón ja va demanar l'any 2004 si guardava algun dipòsit de Pinochet. Ara, seguint la tradició dels seus col·legues suïssos, un portaveu del HSBC no ha volgut confirmar ni desmentir si aquest banc és la cova d'Ali Babà i s'ha limitat a dir que no els consta l'existència de cap client amb el nom de l'ex dictador. En tot cas, el ministeri d'Afers Exteriors xilè disposa de documents que proven l'existència de l'or, valorat en 160 milions de dòlars, que es vindrien a afegir als 26 milions que, segons la investigació judicial, Pinochet va anar acumulant en els seus comptes secrets a l'exterior (cas Riggs).

Quan, entre el 2004 i el 2005, es va descobrir aquest fons en el banc nord-americà Riggs, una part de la dreta pinochetista va renegar del vell militar. Havien vist amb bons ulls els assassinats de milers d'opositors i els anys de dictadura, però no podien suportar mirar a la cara a Pinochet i veure-hi un lladre, un malversador de fons. Entre els que van sentir ferida la seva sensibilitat hi ha l'excandidat a la presidència, Joaquín Lavín, amb qui Aznar es va reunir fa uns dies durant la seva visita a Xile.

Altres, però, com l'exfiscal i exauditor general de l'Exèrcit, Fernando Torres Silva, segueixen conservant la seva fidelitat a Pinochet. No els preocupa l'afer de l'or. Tal vegada pensen que l'afició oculta de l'august dictador és, ni més ni menys, que treballar de joier.

Dibuix: Sergio Langer